Winterbloeiers: Musthaves voor een stralende wintertuin!
In de winter komen de bomen, vaste planten en struiken optimaal tot rust. Kleurrijke bloemen en voorjaarsbollen houden het even voor gezien en moeten niets hebben van de opkomende vrieskou. Je tuin ligt er vrij sober maar opgeruimd bij met hier een daar een groenblijvende struik, een haagplant of struiken met kale takken.
Verlang jij alweer naar het moment dat de eerste lentebloeiers de kop opsteken en je tuin zich van zijn fleurigste kant laat zien? Koop dan wat winterbloeiende planten voor je tuin en laat je zelfs in de wintermaanden verrassen door deze bloeiende exemplaren.
Wat zijn winterbloeiers?
Winterbloeiende tuinplanten, ofwel bloeiende planten, voorzien je (bevroren) wintertuin van kleur. Winterbloeiers zijn bomen, struiken, planten en bloemen die zich net wat anders gedragen door hun bloei in de winter. Ze springen meteen in het oog en soms lijkt het wel alsof de lente alweer in aantocht is. Plaats deze leuke winterbloeiers eens op het balkon en zet ze als bloembollen op pot. Je kunt ze ook in je tuin planten. Op die manier kun je de hele winter van geur en kleur genieten.
In tegenstelling tot groenblijvende planten zijn winterbloeiers niet heel gebruikelijk voor een tuin. Daarom is het wel zo handig om wat meer over het aanbod te weten. Er wordt bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen: Winterbloeiende planten, Winterbloeiende heesters of struiken, én Winterbloeiende bomen.
Winterbloeiende planten
Vaste planten sterven in de winter bovengronds (boven de tuinaarde) af. Dit soort vaste planten genieten in de winter van een rustpauze om in de lente weer met hernieuwde energie op te bloeien en voor kleur in je tuin te zorgen. Winterbloeiende vaste planten, zoals de winterbloeiende bosrank of kerstroos helleborus niger zullen in de winter sluipenderwijs ontwaken en jouw tuin in winterse sferen onderdompelen. Hoe? Dat lees je hier.
Winterbloeiende Bosrank (Clematis)
De winterbloeiende clematis (botanisch: Clematis cirrhosa 'Landsdowne Gem') bloeit van december tot februari met mooie, dieprode bloemen en een groengele kern. De bosrank heeft wintergroene bladeren en voorziet jouw winterbloeiende tuin van geurende bloemen met groene én rode kleuraccenten!
Winterbloeiende Kerstroos (Helleborus)
De winterbloeiende kerstroos, ook wel “Kerstroos Niger Christmas Carol” genoemd, maakt van elke kerst of witte winter een feest. Helleborus Niger behoort tot een van de mooiste winterbloeiers en heeft zijn naam te danken aan de bloeiperiode. De witte bloemen en groene bladeren komen vlak voor kerst tevoorschijn en zullen je tuin van november tot februari sieren.
Wist je al dat er meer helleborus-soorten bestaan? Wat dacht je bijvoorbeeld van helleborus orientalis, helleborus argutifolius, ofwel nieskruid en helleborus foetidus? ook wel stinkend nieskruid genoemd. Met deze winterbloeiende planten geniet je van een decoratieve, winterse tuin die elke border van geur en kleur voorziet.
Winterbloeiende heesters of struiken
Winterbloeiende heesters of struiken vertakken zich boven of in de bodem. Ze lijken op kleine bomen en hebben veel weg van een houtige plant. Heesters en struiken zijn winterhard. De takken sterven in de winter niet bovengronds af. Neem een voorbeeld aan de hortensia struik – de blaadjes zijn in de winter niet meer zichtbaar maar de kale takken blijven doorgaans boven de grond uit steken (afhankelijk van de snoei).
Op zoek naar sierheesters of struiken die in de winter bloeien? Wat dacht je van camellia japonica of de winterbloeiende toverhazelaar, de winterbloeiende sneeuwbal en de winterbloeiende skimmia, waaronder skimmia japonica?
Winterbloeiende Toverhazelaar
Toverhazelaar ‘Aphrodite’ (Hamamelis intermedia Aphrodite) is een mooie sierheester die een winterse tuin van een warme, oranje gloed voorziet. De geurige, oranje bloemen, die van januari t/m maart aan de takken verschijnen, vormen een aantrekkelijk contrast met het groene blad van Hamamelis. In combinatie met kraakheldere, blauwe luchten en groenblijvende struiken is het winterse plaatje compleet!
Winterbloeiende Sneeuwbal
De groenblijvende sneeuwbal viburnum tinus bloeit van oktober t/m maart-april. Viburnum tinus is een klassieke, wintergroene heester met compacte groei en witte bloemen. De winterbloeiende sneeuwbal vormt een liefelijk decor in je tuin. Virburnum tinus kan zowel in de volle grond als in een bloembak of pot op terras of balkon worden geplaatst. Andere sneeuwbalsoorten zijn bijvoorbeeld viburnum bodnantese of viburnum eskimo.
Winterbloeiende Skimmia
De groenblijvende struik ‘skimmia’ is een geliefd exemplaar in de winter. Sommige skimmia-soorten, zoals skimmia 'Reevesiana', zijn in de winter van dieprode bessen voorzien. Samen met wat ijzige sneeuwvlokjes zorgen ze voor een winters tafereel in huis of tuin. Zet deze winterbloeiers eens in een pot op het balkon. Je kunt skimmia ook laag sorteren door hem in de border tussen eenjarige planten of gemengde bloembollen in je tuin te zetten. Tot slot kan skimmia ook prima als bloeiende kamerplant tussen de cactussen en vetplanten op de vensterbank staan.
Winterbloeiende bomen
Een winterbloeiende boom heeft een uitgesproken stam en kroon. De vertakkingen beginnen niet vanaf de grond, zoals bij een struik het geval is, maar halverwege de stam. (Winterbloeiende) bomen kunnen vrij hoog worden, terwijl een struik eerder laag blijft. Op zoek naar een boom die zich ook in de winter van zijn mooiste kant laat zien? Winterkers Autumnalis, de Gele kornoelje en de meerstammige Perzische Ijzerhout zijn bomen die maar al te graag de show stelen.
Winterkers Autumnalis
De Japanse sierkers Autumnalis (Prunus subhirtella 'Autumnalis') bloeit in de winter vrolijk door, dat wil zeggen: van november t/m maart. Met deze winterbloeiende boom word je winterse tuin met witte tot lichtroze bloesem voorzien. Deze bloesem zal bij temperaturen rond het vriespunt even uit het zicht verdwijnen en bij een winters zonnetje weer tevoorschijn komen.
Winterbloeiende Gele kornoelje
Cornus mas is bij uitstek een van de bekendste winterbloeiende bomen. De boom steekt zich namelijk van februari tot eind april in een oogverblindend geel jasje. Deze winterbloeiende boom met gele bloemen is als een voorbode op de lente.
Meerstammige Perzische IJzerhout
De meerstammige Parrotia persica met zijn weelderige palet aan herfstkleuren weet jouw tuin niet enkel in de herfst te betoveren. In de winter is deze meerstammige boom namelijk net zo bijzonder. Tussen januari en maart verschijnen er kleine, felrode bloemetjes aan de boom die mooi afsteken tegen de kale takken en het bevroren winterlandschap.
Winterbloeiers planten: tips!
Zoals je inmiddels weet zullen sommige winterbloeiers niet bloeien wanneer het vriest. In dit geval zul je even geduld moeten hebben voordat je weer van het kleurrijke wintersilhouet in je tuin of op het balkon kunt genieten. Knip ondertussen eens wat takken van een Japanse sierkers af en zet dit soort winterbloeiers in huis (in een vaas bijvoorbeeld).
Voor kerstrozen zoals helleborus niger geldt: wanneer ze eenmaal geplant en wel in je tuin staan, laten ze zich niet graag omplanten. Houd hier rekening mee en plant de winterbloeier meteen op de goede plek. Oude bladeren kun je het beste verwijderen zodat de rozen mooi tot hun recht komen en er nieuwe, frisgroene bladeren ontstaan.
Ook winterbloeiers, zoals Mahonia media Charity en sierheesters zoals de winterbloeiende sneeuwbal ‘Dawn’ staan graag op een centrale plek in je tuin of op het balkon. Op die manier kun je optimaal van het winterse aangezicht genieten. Combineer de winterbloeiers eens met wintergroene struiken en planten, zoals taxus baccata , ilex crenata of maak er iets exotisch van met de blauwe regen als decoratieve klimplant.
Terug