Wat is mulchen?

Wat is mulchen?

 

Van gras, houtsnippers en bladeren tot boomschors en cacaodoppen: Mulchen is de moeite waard en heeft veel voordelen! Mulch verbetert de bodem, verhoogt de biodiversiteit en geeft planten in je tuin de nodige voedingsstoffen mee. Maar wat is het eigenlijk en hoe werkt het? Dat lees je hier!

Wat is mulchen?

Mulchen is het bedekken van de bodem met een laagje plantaardig of organisch materiaal. Wil je zelf mulch maken? Dat kan! Gebruik hiervoor bijvoorbeeld:

- Gras

- Bladeren

- Boomschors

- Stro

- Houtsnippers*

- Cacaodoppen*

-  Compost*

Mulch verbetert de bodem en beschermt het bodemleven tegen weersinvloeden, zoals vorst, droogte en hitte. Onder bodemleven worden zowel bacteriën en schimmels als slakken, regenwormen, insecten en microbeestjes verstaan. Ze zetten het organische materiaal om in humus en dat biedt voedingsstoffen voor planten in je tuin. 

Door een mulchlaag aan te brengen, kun je de natuur een handje helpen. Daar gebeurt namelijk hetzelfde: de bladeren die van de bomen vallen, bieden voedingsstoffen aan planten. Deze voedingsstoffen (zoals afgestorven plantenstengels) worden op den duur weer afgedragen aan de bodem. 

* Voor mulchen met houtsnippers hoef je niet per se naar de winkel. Versnipper de afgeknipte takken met een hakselaar en verdeel de houtsnippers over je tuin.

* Cacaodoppen zijn een goede bodembedekker en effectief wat betreft mulchen tegen slakken. Let op: cacaodoppen zijn giftig voor honden! 

* Compost is een donkerbruin tot zwart kruimelig product dat de bodemstructuur verbetert. Het is een mix van plantaardige resten van bijvoorbeeld groenten, fruit schillen, grasmaaisel, snoeihout etc.

Wat zijn de voordelen van mulchen?

Een mulch laag aanbrengen is een goed idee en draagt bij aan een gezonde bodem. Bovendien krijg je er mooiere en gezondere planten voor terug. Bekijk de voordelen van een mulchdek maar eens:

1. Mulchen verbetert de bodem

Door mulch krijg je meer humus in de grond en dat verbetert de bodemstructuur met vochtige en luchtige grond als resultaat. Humus dient als plantenvoeding en bevordert de bloei van mooie, gezonde planten.

2. De bodem droogt minder snel uit

Mulch beschermt de bodem tegen felle zon, zodat hij vochtig blijft. Een mulchlaag in de winter houdt juist warmte vast. Dat beschermt plantenwortels tegen bevriezing.

3. Het bodemleven kan zich ontwikkelen

Een mulch laag is als een ‘dekentje’ dat wormen, insecten, slakken en andere microwezens bescherming biedt. Hierdoor wordt het bodemleven gestimuleerd en kan het water beter afstromen. Wormen graven namelijk gangen in de bodem die de waterafvoer bevorderen!

4. Een mulch laag voorkomt onkruid

Een mulchlaag tegen onkruid houdt onkruidzaadjes in bedwang, aangezien ze minder licht krijgen om te groeien.

5. Een mulchlaag staat garant voor minder GFT-afval

Je hoeft immers minder tuinafval weg te gooien en de bodem verwerkt alles op natuurlijke wijze. 

Wanneer mulchen? 

In principe kun je het hele jaar door mulchen; houd eventueel rekening met de seizoenen:

Voorjaar

In het voorjaar kun je onverteerde plantenresten uit de border harken en er mulch van maken. Meng de restjes door de bovenlaag van de tuingrond en bedek de grond met mulch, zodat onkruid niet de kop opsteekt.

Zomer

In de zomer biedt gemaaid gras en snoeisel een ideale mulch laag. Versnipper het gras en laat het als mulchdek in je tuin liggen. Mulchen met gras mag overigens niet te dik zijn, aangezien je gazon dan te weinig lucht krijgt en gaat rotten. 

Herfst

In de zomer kun je verdorde bladeren en plantenstengels nog even op de border laten liggen. Dit oogt misschien wat rommelig, maar biedt wel bescherming voor planten en dieren in je tuin. Haal het snoeiafval door een hakselaar en strooi de resten over de border. Let op: heb je een gazon? Te veel bladeren op je gazon verstikken het gras, omdat er geen licht en zuurstof bijkomt. Hark dus zoveel mogelijk bladeren van het gazon of gebruik een bladblazer.

Hoe dik mag een mulchlaag zijn?

Wil je mulch maken? Maak de laag dan niet te dik. Hierdoor kan de mulch gaan rotten en dat werkt juist verstikkend voor je border of gazon. Er moet voldoende lucht door de mulch laag kunnen stromen: Hoe fijner de mulch, hoe dunner het laagje. 

Een mulchlaag tegen onkruid is een goed idee, maar onkruid mengen door je mulchdek minder. Dat lokt namelijk ongewenste gasten naar je gazon. Heb je het gazon eenmaal gemaaid en liggen er hoopjes gras? Loop er vooral niet doorheen, aangezien het gemaaide gras aan je schoenen kan blijven plakken en de mulch niet goed opgenomen wordt. 

Mulchen in de moestuin? Ja!

Wist je dat mulchen ook goed voor je moestuin is? Het laagje organisch materiaal houdt de bodem droog en voorkomt dat hij te nat wordt. Hierdoor zullen groenten minder snel wegrotten. Ook vorstgevoelige groenten zullen beter beschermd zijn. Mulch verbetert ook het bodemleven in de moestuin. De bodemdieren maken compost van het organisch materiaal en dat komt de bodemkwaliteit (en de smaak van groente en fruit) ten goede. 

Tip I: Mulchen in de moestuin kan het hele jaar door, maar doe het wel voor het zaaien (of als de zaailingen groot genoeg zijn). Wacht dus met het aanbrengen van een mulchlaag als je net gezaaid hebt. Groente- en fruitzaadjes hebben namelijk licht nodig om te groeien. Je kunt wel een mulchlaag rond het gezaaide plantje aanbrengen, zo voorkom je dat er rondom onkruid ontstaat.

Tip II: Heb je last van vervelende insecten die de gewassen in je moestuin ontsieren? Meng wat kruiden, zoals oregano, salie, munt, lavendel en koriander door de mulchlaag en houd stoorzenders op afstand. 

Heb je vragen over mulchen of specifieke tuinplanten in het algemeen? Neem dan contact met ons op of laat je verrassen door het uitgebreide assortiment aan bomen, struiken en planten en houd ze mooi met een gezonde bodem. 

Terug
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00