Tuinkalender september
Geniet jij ook zo van de nazomer in jouw tuin? De maand september heeft heel wat moois te bieden. Van een aangenaam mild herfstzonnetje overdag tot melancholische lichtval in de avond. De natuur laat zich rond deze tijd beslist van zijn kleurrijkste kant zien.
Kijk maar eens naar de dwarrelende bladeren, vaste planten of bomen en struiken om je heen. Langzaam maar zeker komen ze wonderschoon tot rust. En wat dacht je van de heerlijke vruchten, zoals rijpe peren, bessen en zoetsappige appels? Ze kunnen haast niet wachten om geplukt te worden! Laat je inspireren door deze tuinkalender voor september: een mooie nazomer maand met volop tuinklussen.
Planten scheuren en poten
De nazomer vormt een echte weldaad voor je tuin. Denk aan mystieke dauw die ’s ochtends als een sluier over je gazon valt, aangename temperaturen en als het even meezit een flinke regenbui waardoor je tuin weer opkikkert. Het bijkomende voordeel: de bodem is nog warm. Hierdoor zullen vaste planten snel wortel schieten − mits ze voldoende water krijgen uiteraard.
De maand september is dus geknipt voor het scheuren of poten van planten!
De bestaande vaste planten in jouw tuin kun je vermeerderen door ze te scheuren. Hierdoor zul je wel wat met je handen in de aarde moeten woelen. Je steekt de plant uit de grond, je schudt de aarde van de wortels af en steekt de kluit (of pol) met wortels en al weer doormidden. Als je de smaak te pakken hebt, kun je de pol nog eens halveren. Hierdoor heb je er meteen vier nieuwe planten bij! Stop ze weer regelrecht de grond in en geef ze wat water en mest. Op die manier zullen de planten in het voorjaar weer vrolijk tevoorschijn komen!
Ben je meer van het gemak? Kies dan voor het poten van planten die je leuk vindt. Je hoeft enkel de bodem wat te verbeteren.
Voorjaarsbloeiende bollen planten
Uitgebloeide bloemen met verdorde blaadjes kun je verwijderen. Hierdoor kan de plant de benodigde energie en voedingsstoffen beter opnemen. Houd ook de rozen in jouw tuin goed in de gaten, deze blijven namelijk nog wel even doorbloeien.
Wist je al dat het planten van bollen in het najaar prima kan? Met klassieke voorjaarsbloeiende bollen, zoals tulpen, krokussen, narcissen, blauwe druifjes en sneeuwklokjes bereid je jouw tuin alvast voor op een vrolijke bedoeling. Plant de bollen bij voorkeur vóór de nachtvorst.
Zomerbloeiende bollen (ook knollen genoemd) zijn weer een ander verhaal. Deze worden in het voorjaar geplant, vlak voor de laatste nachtvorst. Denk bij zomerbloeiende bollen aan anemonen, gladiolen of dahlia’s.
Zowel voorjaarsbloeiende bollen als zomerbloeiende bollen kunnen prima in borders, in het gazon of in potten geplant worden.
Tip: Kale plekken in de border kunnen overigens opgevuld worden met groenblijvende, kleine heesters, siergrassen of planten die eind september nog volop bloeien. Hortensia’s (Hydrangea) zijn daar een voorbeeld van.
Gazon opknappen
Heb je een klein grasveldje in je tuin of zit je met een groot gazon opgescheept? Leuk of niet, het gras groeit in september nog wel even door. Toch hoef je de grasmaaier rond deze tijd minder vaak tevoorschijn te halen. Het kan echter beslist geen kwaad om je gazon een opknapbeurt te geven.
Maai het gras in eerste instantie niet te kort, aangezien kort gras gevoeliger voor nachtvorst is. Mest het gazon met een organisch product dat geen stikstof bevat en rijk is aan kalium. Kale plekken kun je eventueel wat inzaaien en dwarrelende bladeren kun je makkelijk wegharken.
Een composthoop van bladeren kun je goed als bodemverbeteraar inzetten. Op die manier bescherm je de planten in je tuin en houd je de bodemconditie op peil.
Een berg met bladeren biedt overigens ook een geschikte overwinteringsplek voor dieren, zoals egels. Je kunt natuurlijk ook een luxe egelhuisje aanschaffen en dieren met een gespreid bedje van takken en droge bladeren in de watten leggen.
Vijver onderhouden
Wat voor het gazon onderhoud geldt, geldt natuurlijk net zo goed voor de vijver. Vis de bladeren uit je vijver, verwijder het kroos en let op de waterlelies die niet de hele vijver in beslag moeten nemen. Je kunt ook stenen rondom de vijver plaatsen, zodat eventuele kikkers makkelijk uit de vijver kunnen springen, op zoek naar een plek om te overwinteren. En vergeet de montage van prettige sfeerverlichting in je tuin niet!
Hagen en bomen snoeien
Heb je een groenblijvende coniferenhaag of ligusterhaag in je tuin? In september mag je daar weer flink de heggenschaar in zetten. Ook kastanje- en notenbomen of sierbomen, zoals de Esdoorn worden bij voorkeur in de nazomer gesnoeid. Rond deze tijd helen de snoeiwonden sneller en zullen de takken niet bloeden.
In het geval van fruitbomen, zoals perzikbomen, pruimenbomen, perenbomen en kersenbomen hoef je enkel de ongezonde, dorre takken te verwijderen.
Appels, peren, druiven en bessen plukken
Liefhebbers van fruit uit eigen (moes)tuin kunnen in september hun hart ophalen. Rond deze tijd zijn appels, peren, druiven en bessen namelijk rijp voor de pluk. Knip wel de bladeren rond de vruchten af, zodat het zonlicht bij de vruchten komt en appels en peren sneller rijpen. Veel zonlicht geeft de vruchten bovendien een zoetere smaak!
Je kunt er ook voor kiezen om je eigen groeten en fruit te oogsten. Wat dacht je van tomaten of pompoenen? Onkruid wieden en voldoende water geven is in dit geval van belang. Het kan overigens ook geen kwaad om je eigen moestuin van een beschermende, organische laag te voorzien en te mulchen. Ziekten en plagen maken op die manier weinig tot geen kans.
Boombanden controleren
Zeker geen dagtaak (tenzij je veel bomen hebt) maar wel zo belangrijk! Met boombanden worden jonge boompjes aan een boompaal vastgezet, zodat ze niet omwaaien. In veel gevallen zijn deze items om het even. Ze horen er gewoon bij. Toch is het belangrijk om de boombanden in september nog eens na te lopen en te controleren. De band mag namelijk niet in de boom groeien of in de bast van de boom zitten. Is dit wel het geval? Vervang de band dan door een nieuwe.
Wil jij alvast vooruitblikken? Lees dan ook de tuinkalender oktober en tuinkalender november.
Terug