Tuinkalender juni
Het tuinieren van eerdere maanden wordt beloond. De meeste planten zijn nu volop in bloei en dat is intens genieten! De vlinders, bijen en andere insecten vliegen om je oren. In juni zijn de groeiomstandigheden optimaal en dus zijn er deze maand genoeg tuinklussen op te pakken. Deze maand start ook officieel de zomer. Als je tuin er mooi bij ligt, geniet je dubbel op zomerse dagen. Benieuwd hoe jij je tuin, terras of balkon zomerklaar maakt? Met de tuinkalender juni van Bomenenzo weet je precies welk tuinonderhoud deze maand nodig is. We geven je graag handige tips, dus lees snel verder!
Maak je zomertuin gereed
Nog wat extra kleur toevoegen
In juni kun je je tuin nog verrijken met bloeiende planten. Eenjarige en tweejarige planten kun je aanplanten, net als zomerbloeiers en rozen. Ideaal als je nog wat lege plekken in je tuin hebt. Tot eind juli kun je tweejarige planten zaaien. Zo geniet je ook vorig jaar van een kleurrijke tuin. Heb je op pot gekweekte lelies? Deze planten in potten moeten deze maand echt de volle grond in.
Dorstig weer
De temperaturen stijgen en dat betekent dat je je planten de komende maanden vaker water zult moeten geven. Het is beter om eens per week flink water te geven dan ieder dag een beetje. Ook is het slim om in juni ’s avonds voldoende water te geven. Dan verdampt het water niet direct door de volle zon. Planten in pot op het terras of balkon hebben vaker water nodig dan planten in de volle grond.
Een strak gazon
Je gazon groeit in de maand juni hard. Afhankelijk van het weer en de groei van het gras kun je het gazon in juni één tot twee keer per week maaien. Als het een tijd droog is, maai je minder vaak om te voorkomen dat het gras te kort wordt. Grasmaaien doe je het beste ’s avonds. Als je het gras geregeld maait, kun je het afgemaaide gras laten liggen. Vergeet niet je gazon ook te bemesten! Heb je vorige maand nog geen tijd gehad om je gazon aan te pakken? Beschadigde of kale plekken kun je nog opnieuw inzaaien.
Topmaand voor de moestuin
Het moestuinseizoen is nu echt los: deze maand kun je zaaien én oogsten! Voor groenten zoals erwten, sla en radijzen is het tijd om te oogsten. Ook kun je de laatste rabarber oogsten en de eerste aardbeien plukken! In de maand juni is het overigens nog mogelijk om planten te zaaien zoals courgettes, mais, sla en erwten.
TIP: Bereid je tuin nu alvast voor op een warme zomer met extreem weer. Lees onze blog 'Je tuin hittebestendig maken: hoe doe je dat?'.
Tijd om deze bomen en planten te snoeien en bemesten
Door de hogere temperaturen krijgen diverse planten een groeispurt. Benieuwd welke bomen en planten je nu het beste snoeit? Lees verder.
TIP: Gebruik altijd schoon en scherp snoeigereedschap om ziekten en plagen te voorkomen.
Extra TIP: Dit is het moment om te bemesten. Geef zeker na het snoeien meststoffen, zodat je bloeiende planten genoeg energie hebben om goed te groeien en mooi te bloeien.
Hagen: 21 juni is de langste dag van het jaar. Rond deze dag krijgen hagen en planten een groeispurt. Dit geldt zeker voor bladverliezende hagen. Snoei hagen nog voor deze periode terug, zodat ze erna weer mooi kunnen uitlopen. Ze zullen na de snoei snel nieuw blad maken en mooi dichtgroeien.
Druivenranken: deze snoei je in juni terug. Laat per tak twee trosjes hangen.
Vaste planten: in de maand juni is het tijd voor de Sering en andere vroegbloeiende struiken. Deze mogen na de bloei worden teruggesnoeid. Ook veel andere vaste planten als de Geranium, Kattenkruid, Campanula, Ridderspoor en Vrouwenmantel snoei je eind juni na hun eerste bloei door uitgebloeide stengels iets boven de grond terug te knippen. Geef hierna bemesting en geniet vervolgens van een tweede bloei! Deze maand kun je ook wilde scheuten bij rozen wegnemen. Je herkent de wilde scheuten aan de zwaar gestekelde takken en lichtgroene, fijne bladeren.
Fruitbomen: juni is de maand om fruitbomen uit te dunnen. Je verwijdert het teveel aan vruchten of niet goed ontwikkelde vruchten, zodat de boom al zijn energie kan steken in goede vruchten.
Leestip:'5x meest gemaakte fouten tijdens het snoeien' en 'Meest gemaakte fouten bij het bemesten van je tuin'.
Kleine klussen
Onkruid verwijderen
Een terugkerende klus is onkruid verwijderen. Doe dit regelmatig, zodat het niet uit de hand loopt en je border en andere plekken in de tuin er mooi bij blijven liggen. Let op dat je zaailingen van vorig jaar niet per ongeluk mee weg haalt.
Uitgebloeide bloemen weghalen
Zie je uitgebloeide bloemen? Verwijder deze op tijd, zodat de bloeiende vaste plant of struik al zijn energie kan steken in nieuwe knoppen en je van een langere bloei geniet.
Steun geven
Gaan zware bloemstengels hangen? Geef ze dan extra steun. Ook de nieuwe scheuten van klimrozen bind je deze maand aan.
De tuinklussen voor juni zitten erop! Je kunt nu heerlijk genieten van de eerste zomermaand in je tuin. Nog meer handige tips ontvangen? Meld je via onze website aan voor onze nieuwsbrief. Hierin delen we gratis tuinier tips en helpen we je goed voorbereid ieder seizoen in te gaan.
Wil je je tuin nog opfleuren met mooie zomerse planten? Kijk dan in ons ruimte assortiment. Bij Bomenenzo shop je gemakkelijk online of rechtstreeks in de kwekerij. Kies je voor online kopen, dan kun je jouw gewenste producten laten thuis bezorgen of gratis afhalen in Lienden.
We adviseren de optie ‘account aanmaken’ om je bestelling online te volgen en een eventuele volgende keer nog makkelijker je bestelling af te halen. Heb je nog vragen? Bekijk onze algemene voorwaarden of neem contact met ons op. Ook voor persoonlijk advies kun je bij ons terecht. Wij zorgen ervoor dat jouw tuin de tuin van je dromen wordt!
Wil je alvast vooruitblikken? Dat kan! Lees dan onze tuinkalender juli en tuinkalender augustus.
Terug