Tuinkalender juli
Heerlijke temperaturen, kleurrijke borders en veel tijd buiten spenderen: het is zomer! Planten zijn nu volop in bloei. Juli is dan ook echt een maand om te genieten in de tuin of op het balkon. Plof lekker neer op je loungeset of relax in je hangmat om het vakantiegevoel in eigen tuin te ervaren. Door de hoge temperaturen heeft je tuin wel wat extra aandacht nodig om er mooi bij te blijven liggen. Daarom geven we je graag handige tuintips voor juli. Lees verder en ontdek in de tuinkalender juni welk tuinonderhoud deze maand nodig is.
Maak je zomertuin gereed
Kleur in de tuin
Juli is geen plantmaand. Voor het aanplanten van nieuwe planten kun je het beste wachten tot de herfst. Mocht je toch graag nog wat eenjarige planten in je border erbij willen zetten, dan moet je heel veel water geven. Tweejarige planten kun je wel nog zaaien in juli. Doordat alles groeit, is het belangrijk goed te voeden!
Maak het de dieren in je tuin comfortabel
Is het warm? Plaats een waterbadje voor vogels in de tuin. Voor vogels is het heerlijk om hierin verkoeling te vinden! Ook kun je deze maand een eekhoornhuisje ophangen als je in een bosrijke omgeving woont. Het maakt je tuin sfeervol en je creëert voor eekhoorns een plek om te schuilen en nesten.
Water, water en nog meer water
In een warme zomermaand als juli is regelmatig water geven een belangrijke tuinklus. Zeker kuipplanten en planten in de moestuin snakken naar extra water. Op de tuinkalender juli staat dan ook geregeld checken of de bodem nog voldoende vocht bevat. Je kunt beter een paar keer flink water geven in plaats van iedere dag een beetje. Doordat planten in pot snel kunnen uitdrogen in de zomer, kun je ook overwegen om ze uit de volle zon te zetten. Heb je nog plek over in de volle grond? Dan kun je ze wellicht ook hierin zetten.
Grasmaaien
In juli maai je je gazon één of twee keer per week. Let erop dat je het gazon niet te kort maait om uitdroging en verbranding van het gras te voorkomen. Voor de zomer is een lengte van 4 of 5 cm perfect. Sproei het gras indien nodig, maar liever niet te vaak. Ook voor het gazon geldt dat je beter eens per week veel kunt sproeien in plaats van elke dag een beetje.
Vijver bijvullen
Zie je dat er veel water is verdampt uit je vijver? Vul je vijver dan bij met extra water. Verwijder deze maand ook uitgebloeide waterlelies en kroos.
Zaaien en oogsten maar!
Heb je een moestuin? In juli zijn veel gewassen klaar om geoogst te worden. Denk aan wortel, courgette, komkommer, bloemkool, rood en blauw fruit en nog veel meer. Waar kun jij mee koken en tafelen? Ben je wat aan de late kant met je moestuin? Deze maand kun je nog groente zaaien en planten, zoals bijvoorbeeld broccoli, kool soorten, andijvie, radijs. Zorg ervoor dat je niet zaait tijdens een zeer warme, droge periode. Dan wordt het moeilijk voor je moestuinplantjes om te overleven.
Hitteplan
De zomers worden warmer en langer, maar vooral extremer. Langdurige droogte en extreme regenval lijken elkaar op te volgen. Dat kan behoorlijke gevolgen hebben voor je tuin. De hoogste tijd om je tuin hitteproof te maken met de tips in onze blog 'Je tuin hittebestendig maken: hoe doe je dat?'.
Tijd om deze bomen en planten te snoeien en bemesten
Loopt het kwik op? Het snoeiadvies is dat je nooit snoeit bij temperaturen tussen de 25 en 30 graden Celsius of hoger. Dit komt je bomen en planten niet ten goede. Is het nog niet zo warm? Dan kun je deze snoeiwerkzaamheden uitvoeren:
Vaste planten en struiken: in juli of augustus is uitgebloeide lavendel aan de beurt. Snoei de vaste plant iets terug voor een tweede bloei en het behoud van een compacte, jonge plant. Knip nooit in het houterige deel van de plant; dan loopt de lavendel niet meer goed uit. Ook de Jasmijn, Salie en Blauwe Regen snoei je direct na de bloei. Groeit je Klimop razend snel? Dan kun je deze ook prima snoeien. Bij je druivenstruik haal je het overtollige blad weg en kort je lange twijgen in. Zomerframbozen zijn eind juli doorgaans afgedragen en kun je dan het beste zo diep mogelijk afknippen. De nieuwe scheuten bind je aan. Rozen snoei je niet deze maand, maar bemest je wel bij met speciale rozenmest. Na de eerste bloei heeft de rozenstruik namelijk veel energie nodig om nieuwe knoppen te vormen.
Bomen: als het niet té warm is, kun je deze maand de Berk, Esdoorn, Walnoot en Haagbeuk snoeien nu ze vol in het blad staan. Soms is een zomersnoei van de perenboom of appelboom nodig. Je haalt dan wild opschot aan de stam weg en verwijdert de wortelloten. Slechte appels en peren verwijder je ook direct, zodat de boom al zijn energie kan steken in het goede fruit.
Snoeien en bemesten kan heel waardevol zijn, mits je het op de juiste manier doet. Behoed jezelf voor fouten en lees onze blogs '5x meest gemaakte fouten tijdens het snoeien' of 'Meest gemaakte fouten bij het bemesten van je tuin'.
Overige klussen
Maak een hitteplan
De laatste jaren zijn de zomers warm en droog. Bereid je alvast voor op hete dagen. Planten in pot kun je rondom de voeten afdekken met een mulchlaag, zodat water minder snel verdampt. Heb je een regenton? Zorg dat deze vol zit, zodat je tijdens piekuren op warme dagen in de zomer geen water uit de kraan nodig hebt.
Vakantie checklist
Als je deze maand op vakantie gaat, moet je een aantal maatregelen treffen. Zorg er allereerst voor dat je planten voldoende water krijgen. Vraag je buren bijvoorbeeld om hulp. Daarnaast is het slim om bloempotten in een warme zomer uit de volle zon te halen. Hoge planten geef je extra steun, zodat ze ook als je terugkomt nog mooi rechtop staan.
Verwijder uitgebloeide bloemen
Als je uitgebloeide bloemen ziet, verwijder je deze het beste direct. Zo kan de vaste plant of struik al zijn energie steken in de rest en geniet je van een langere bloei.
Maak een plantenlijstje voor het najaar
Hoewel juli niet de maand is om aan te planten, is het wel een goede maand om de balans op te maken. Heeft je border gaten? Maak alvast een lijstje met bloemen en planten die je aan kunt vullen of vervangen in het najaar. In de webshop van Bomenenzo doe je inspiratie op voor nieuwe planten, zoals in onze blog 'Vaste planten voor een kleurrijke herfsttuin'. In ons ruime assortiment vind je talloze bloeiende vaste planten, siergrassen, groenblijvende planten, struiken en bomen. Deze kun je online kopen en laten thuis bezorgen of gratis afhalen in de kwekerij. Kies voor een account aanmaken om je bestelling te volgen en check de algemene voorwaarden voor meer bestelinformatie. Persoonlijk advies nodig? We staan graag voor je klaar en zorgen ervoor dat jouw tuin helemaal naar wens is!
Ligt je tuin er weer mooi bij en hebben je bomen, planten en gazon voldoende water en voeding? Dan is het tijd om te relaxen! Klap die tuinstoel uit en geniet op de hete dagen van vakantie in je achtertuin. Terwijl je ligt te luieren, kun je ook alvast de tuinkalender augustus en tuinkalender september doornemen!
Terug