Tuinkalender December

Tuinkalender december

 

Deze maand gaat de winter officieel van start. Je tuin en veel dieren gaan in rust. Jij ook? In december kun je uitrusten van het tuinseizoen, maar als je wilt kun je ook nog lekker aan de slag buiten. Met wat extra aandacht ziet je tuin er ook in de decembermaand stralend uit. Daarnaast staan er nog wat klusjes op de planning, mocht je deze nog niet gedaan hebben. Lees in de tuinkalender december tips en tricks voor het onderhouden van je december tuin, terras of balkon.

Creëer en behoud een sfeervolle tuin in december

Hoe zorg je ervoor dat je tuin de winter goed doorkomt? En geniet je ook in de koude decembermaand van een kleurrijke tuin? Nou, zo dus:

  • Breng kleur aan in je december tuin

Ziet je tuin, terras of balkon er somber uit? Maak het buiten gezellig en zet sfeervolle winterbloeiers in bakken. Denk aan winterviooltjes en de Kerstroos (Helleborus niger) als plant in pot. Andere winterbloeiende én wintergroene planten zijn bijvoorbeeld de Sneeuwbal (Viburnum tinus) en Skimmia. Met groenblijvende beplanting geniet je het hele jaar van kleur in de tuin.

TIP: De mooiste winterbloeiende en wintergroene vaste planten, bomen en heesters shop je op bomenenzo.nl. In het ruime aanbod vind je gegarandeerd jouw favoriet! In de blog over winterbloeiers hebben wij de belangrijkste voor je op een rij gezet! Bekijk alle resultaten online of breng een bezoekje aan onze kwekerij in Lienden. We laten je graag onze wintertoppers zien en geven vrijblijvend persoonlijk advies. Bestel je online, dan moet je een account aanmaken en kun je vervolgens jouw favoriete producten laten thuis bezorgen of gratis afhalen in de kwekerij. Bekijk de algemene voorwaarden of meer informatie over onze services op de website.

Tuinkalender december - Helleborus niger

  • Laatste kans voor voorjaarsbloeiende bollen

Is het nog zacht weer? Dan kun je nog voorjaarsbloeiende bollen planten, zoals tulpen, narcissen en krokussen. Hier geniet je in het voorjaar intens van! Vaste planten komen volgend jaar weer aan de beurt voor aanplanting.

  • Je kunt nog verplanten

Zolang het niet vriest, kun je bomen en struiken nog verplanten. Zorg er wel voor dat de wortels niet te lang bloot in de kou liggen.

  • Bescherm je planten

Voor veel planten is kou niet de beste vriend. Heb je vorstgevoelige planten al verplaatst of beschermd? Mediterrane en exotische planten bijvoorbeeld zet je het best binnen op een koele, vorstvrije plek. Naast exotische planten zet je vorstgevoelige kuipplanten binnen of op een beschutte plek buiten, bijvoorbeeld tegen de muur. Wil je niet volledig winterharde planten en bomen buiten laten staan? Pak ze dan in met een vliesdoek of jute, of voorzie ze van een laag mulch, compost of afgevallen bladeren. Vorstgevoelige planten die hoger zijn dan 45 cm zijn kwetsbaarder, doordat de wortels los kunnen komen te zitten door de wind. Het is daarom goed om de aarde van hogere planten goed aan te drukken en de planten eventueel extra te ondersteunen met stukken. Lees ook 'Hoe bescherm ik mijn palmboom of olijfboom tegen vorst?'.

  • Houd je vijver ijsvrij en open voor licht

Wanneer je een vijver hebt, controleer je in de winter regelmatig hoe deze erbij ligt. Zorg ervoor dat je vijver niet helemaal dicht vriest om het zuurstofniveau op pijl te houden. Hier heb je verschillende methodes voor.  Heeft het gesneeuwd? Verwijder sneeuw op het ijs, zodat vijverplanten genoeg licht krijgen.

  • Bescherm je gazon

Heb je een gazon? Hark regelmatig afgevallen bladeren van het gras om kale plekken, verstikking en schimmelziektes te voorkomen. Daarnaast is het goed om te weten dat je niet op een besneeuwd of bevroren gazon moet lopen. Hiermee beschadig je het gras met als gevolg lichte plekken op je grasmat.

  • Moestuin in december

December is voor de moestuin een rustige maand. Je kunt wel nog groente oogsten als prei en boerenkoel. Daarnaast is het slim om deze maand alvast na te denken over wat je volgend jaar wilt met je moestuin. Ook als je vanaf dan een moestuin beginnen wilt. Zo kun je straks als het nieuwe moestuinseizoen aanbreekt direct beginnen! Binnen kun je overigens alvast met moestuin zaden kruiden kweken. Dat kan het hele jaar.

Deze bomen en planten kun je (nog) snoeien

Vriest het nog niet? Dan zijn er nog een aantal bomen en planten die graag gesnoeid worden:

- Bij goed weer kun je struiken als de druif, kiwi en braam snoeien in de decembermaand. Bij de druif snoei je zijscheuten terug tot ongeveer 2 ogen (knoppen) en een kiwi snoeien doe je tot ongeveer 5 ogen.

- Heb je je fruitbomen en leibomen nog niet gesnoeid? Dit kan nog, zolang het niet vriest. Fruitbomen en -struiken waar steenvruchten aan groeien mag je niet meer snoeien in december.

Twijfel je of je je planten, bomen en heesters nog kan snoeien in december? Je kunt altijd even contact met ons opnemen of langskomen voor advies.

TIP: Gooi de overblijfselen van het snoeien niet zomaar weg. Hier kun je namelijk een leuk winterstukje of een kerstkrans van maken.

Overige klussen en creatieve ideeën

- Denk eraan dat je je tuinslang tijdig afsluit en de waterleiding naar de buitenkraan aftapt. Maak ook je regenton leeg. Zo voorkom je vorstschade.

- Vergeet de vogels in je tuin niet! Deze kunnen in de winter wel wat hulp gebruiken bij het vinden van eten. Hang bollen of ander vogelvoer op en geniet van de sfeervolle aanwezigheid van vogels in je tuin.

- Heb je buiten Hulst, een Schoonvrucht of naaldboom staan? Met dennenappels en takken met kleurrijke besjes maak je de mooiste kerststukjes uit eigen tuin. Voor hulsttakken met hun prachtige rode bessen moet je wel op tijd zijn, mogelijk zijn de vogels je voor!

De tuinklussen voor december zitten erop. Geniet van een heerlijke decembermaand!

Wil jij alvast weten welke tuinklussen het nieuwe jaar voor jou in petto heeft? Lees dan de tuinkalender januari en tuinkalender februari.

Terug
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00