Tuinieren in potten klinkt vaak makkelijker dan het is: je koopt wat leuke planten, zet de potten in de zon of schaduw, geeft de planten af en toe water en geniet van een overdaad aan geuren en kleuren in je tuin of op je balkon. Toch vraagt tuinieren in bakken of potten net wat meer aandacht dan tuinieren in de volle grond. Planten in potten of bakken krijgen het soms extra te verduren door zon, wind, regen, droogte en kou. Hier lees je waar je op moet letten!

Tuinieren in potten: Zorg voor goede potgrond

Tuinieren in potten is doorgaans moeilijker dan tuinieren in de volle grond. Planten in potten worden namelijk nauwelijks door schimmels, beestjes en bacteriën ondersteund die het bodemleven en de bodemstructuur fris en gezond houden. Planten in de volle grond kunnen dus makkelijker weerstand bieden, voeding opnemen en rijkelijk bloeien.

Toch kan tuinieren in potten of plantenbakken net zo voorspoedig verlopen, mits je goed op de verzorging van je vaste planten let. Wat planten in potten sowieso nodig hebben is een voedzaam en waterdoorlatend grondmengsel. Kies bijvoorbeeld potgrond met humus en organisch materiaal. Voeg rond maart/april en in juli/augustus wat extra (biologische) compost of mestkorrels toe en houdt de voedingswaarde en bodemstructuur in de plantenbak of pot intact.

Let op! Kies potgrond van goede kwaliteit die water vasthoudt en vocht opneemt. Schep bij voorkeur geen tuinaarde of grond uit de berm in de pot of bak. De grond moet namelijk luchtig blijven, zodat de wortels van de plant niet gaan rotten.

Tuinieren in potten: Water geven en waterafvoer

Voor planten in potten of bakken geldt: geef ze niet te veel en niet te weinig water. Stem de waterbehoefte dus altijd op het type plant af en inspecteer hoe vochtig of droog de potgrond oogt. Het water in de pot of bak moet daarnaast goed kunnen afstromen. Hier volgen wat tips voor een goede waterafvoer:

  • Zorg voor gaten onderin de pot of bak: Door middel van gaten onder in de pot of bak, kan het water na het gieten of een regenbui goed afstromen. Dat komt de wortels van planten zeker ten goede. 

  • Hydrokorrels toevoegen: Tuinieren in bakken of potten met hydrokorrels is geen must, maar kan wel support bieden. Hydrokorrels kunnen zich met water volzuigen en een overschot aan water tegengaan. Daarnaast ontstaat er lucht tussen de korrels waar een teveel aan water tussendoor kan sijpelen. Tip: Plaats eerst wat takjes, blaadjes of een dikke kluit onderin de pot en voeg er vervolgens potgrond of hydrokorrels aan toe.

  • Luchtige ondergrond: Tuinieren in potten gaat samen met luchtige ondergrond. Wanneer een pot of bak dicht tegen de grond staat, kan het water alsnog moeilijk wegstromen. Met takken, stukjes hout en stenen kun je een kleine verhoging creëren, zodat er lucht tussen pot en bodem ontstaat.

  • Plaats een schoteltje onder de plantenbak: Tuinieren in pot of bak werkt soms goed met een schoteltje. De wortels van de plant kunnen dan naar behoefte overtollig water opnemen of opzuigen. Ideaal tijdens warme dagen. Wanneer het echter flink regent, is een schotel niet bevorderlijk, aangezien de wortels dan veel te nat staan. Staat jouw plant of moestuin in pot beschut op het balkon? Dan kan een schoteltje beslist geen kwaad.

Let op! Planten in potten hebben meer water nodig dan planten in borders, met name op dagen met veel zon, warmte en wind.

Wil je tuinieren in potten of bakken? Geef je planten dan tijdens hitte en droogte zowel in de ochtend als in de avond ruimschoots water. 

Wat is de juiste pot of bak voor je plant?

Met de juiste pot of bak geef je je plant alle ruimte om te groeien. Echte klimmers die in het eerste jaar meer dan 30 centimeter groeien, zullen dat ook ondergronds doen. Kies in dit geval voor een diepe pot of bak (minimaal 30 cm diep) die voldoende ruimte biedt voor vaste planten. 

  • Planten wortelen in het bovendeel. Meestal een laag van 50 cm. De grond eronder zou je kunnen vullen met lichter materiaal, zoals hydrokorrels of takken en steentjes. Hierdoor kun je de pot of bak ook makkelijker verplaatsen.

  • Zorg voor een laag van minimaal 30 cm aarde – mochten de planten hoger dan 40 cm worden.

  • Hoe hoger de plant, des te dieper de bak of pot. Bovendien hoef je minder water te geven, omdat er meer aarde rondom de kluit zit. 

Heb je onze plantenbakken al bekeken? Bij Bomenenzo vind je polyester plantenbakken, cortenstaal plantenbakken en Ecopots plantenbakken. Verschillende kleuren, materialen en stijlen - voor ieder wat wils!

Winterbescherming bij planten in potten

De wortels van planten in potten of bakken zijn vaak kwetsbaarder dan wortels van planten in de volle grond. Kwetsbare planten die niet goed tegen vorst kunnen en matig winterhard zijn, zullen in de winter met mulch, plantenresten, karton of jute afgedekt moeten worden. Zo blijven ze beschermd.  

Realiseer je ook dat vaste planten in de volle grond een hele laag aarde om zich heen hebben die hen door de winter sleept en ‘warmte’ biedt. Planten in potten of bakken zijn slechts omhuld door een laagje plastic, terracotta, steen of hout. Zet ze ’s winters daarom in de schuur, garage of serre en bescherm ze tegen vorst en kou.

Wens je meer tips over tuinieren in potten? Neem gerust contact op met onze medewerkers van de klantenservice - zij geven je graag advies!

Chat met ons