Tuin rozen snoeien

Tuin rozen snoeien: wanneer en hoe?

 

Welke rozen je ook in de tuin hebt staan, voor alle soorten geldt dat je ze mooi in vorm houdt door middel van snoeien. Regelmatig je tuin rozen snoeien zorgt niet alleen voor een frissere groei, maar ook voor meer en grotere rozen! Hoe je te werk moet gaan, lees je hier. 

Rozen snoeien is belangrijk om de plant gezond te houden en een rijke bloei te verzorgen. Doe je dit niet, dan zal de roos steeds meer dode takken krijgen en de weinig licht en lucht krijgen voor een mooie, gezonde groei.Volg onze tips en snoeimomenten voor het snoeien van de verschillende soorten rozen.

Rozen snoeien in het voorjaar

Maart is het eerste moment om rozen te snoeien. Ook al lopen de eerste takken al uit, toch blijft maart de beste tijd om te snoeien. Vriest het nog overdag? Wacht dan nog even.

In maart kun je je rozen verjongen door ze terug te snoeien. Gebruik altijd schoon en scherp tuingereedschap. Voor je begint, is het belangrijk dat je het juiste gereedschap en materiaal hebt. Rozen snoeien doe je steeds met een scherpe snoeischaar. De snijwonden zijn zo mooi glad, waardoor er minder kans is op ziektes. Opgelet met de scherpe doorns. Bescherm jezelf tegen snijwonden met een paar goede handschoenen.

Snoei eerst dode, dunne en beschadigde takken helemaal weg. Heb je struikrozen? Knip de takken die overblijven dan tot 5 tot 7 cm boven de grond. Heb je stamrozen? Dan mag je de rest van de takken tot de oculatieplaats terugknippen. Dit is de verdikte knobbel waar de vertakking begint. Of heb je juist klimrozen? Knip dan terug tot aan de hoofdtakken. 

Na de snoei mag je een handje organische mest mengen door de bovenlaag van de grond rondom de gesnoeide  roos. Je vindt bij Bomenenzo speciale meststof voor rozen van DCM. De meststof bestaat uit magnesium voor frisgroene bladeren en kalium voor intense bloemkleuren. 

Zomersnoei

Als je de rozen in je tuin ’s zomers goed verzorgt, zullen ze rijker en langer bloeien. De moeite waard dus! Na de verjongingssnoei in het voorjaar, is het in de zomer tijd voor een onderhoudssnoei. Je kunt de uitgebloeide rozen telkens wegknippen, dan gaat de energie naar de nieuwe bloemknoppen en bloeit de roos continu. Indien de roos uit vorm is, kun je ook de lange takken tot de helft terugknippen. Ook dan ontstaat er een tweede bloeiperiode. 

Tip: Tak met rozen afgeknipt? Zet de afgeknipte rozen dan in een mooie vaas en geniet er binnenshuis nog volop van!

Herfstsnoei

Ook in de herfst kun je een vormsnoei doen. Snoei in dat geval niet lager dan kniehoogte - zo weet je zeker dat de tuinroos sterk de winter in gaat. 

Rozen snoeien voor de winter is nodig om je plant winterklaar te maken. Kort de rozen in tot op kniehoogte, zo’n 50 cm van de grond. Een gesnoeide struik staat steviger en ziet er bovendien verzorgd uit. Zo zijn ze beter bestand tegen wind en vorst. Dit is ook een aangewezen moment om de rozen te bemesten.

Rozen bemesten

Voor rozen met een goede en rijke bloei met veel bloemen is het belangrijk om de rozen te bemesten. Voor de meeste soorten gebeurt dit twee keer per jaar. De eerst keer is direct na de snoei in het voorjaar. De tweede keer bemesten doe je in juni. Klimrozen en struikrozen vormen in het najaar al nieuwe knoppen en hebben ook in september nog een extra boost nodig. Gebruik hiervoor speciale meststof voor rozen.

Terug
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00