Pluktuin aanleggen: hoe ga je te werk?
Een goede pluktuin aanleggen begint met de juiste bloemen. Mooie, kleurrijke bloemen met een rijke en snelle bloei en lange stengels zijn ideaal voor een succesvolle pluktuin. Zo pluk jij binnen de kortste keren een veldboeket uit eigen tuin!
Pluktuin aanleggen: stappenplan
1. Kies een zonnig en beschut plek in de tuin
De meeste bloemen houden van zon en warmte, kies dus een plekje in de tuin waar minimaal 6 uur per dag de zon schijnt. En het liefst ook een plekje uit de wind.
2. Onkruid verwijderen
Onkruid neemt voeding en ruimte weg van je bloemen. Zorg er dus voor dat de grond onkruidvrij is voordat je de bloemen gaat zaaien of planten.
3. Kies de juiste bloemen
Vooral als je net begint, is het belangrijk dat je kiest voor soorten die rijkelijk bloeien en waar je meerdere keren van kunt plukken. Er zijn plukbloemen in alle kleuren, soorten en maten - het aanbod is enorm.
4. Sorteer deze op zaai en oogst periode
Houd bij je keuze aan plukbloemen ook rekening met de bloeitijd. Kies soorten die elkaar opvolgen qua bloeitijd, zo pluk je de hele zomer door bloemen uit je tuin. Zaai ook niet al je zaadjes van één soort tegelijk, maar om de paar weken een gedeelte. Zo volgen ze elkaar mooi op in bloei en kun je extra lang van jouw lievelingsbloem plukken.
5. Het zaaien
Je kan bloemen voor in de pluktuin heel makkelijk zelf zaaien. Het enige verschil met een bloemenweide is dat je, indien het een grote pluktuin is, een looppad aanlegt. Je wilt natuurlijk wel bij de bloemen kunnen komen om ze te plukken! Volg deze stappen:
- Schoffel of ploeg de grond helemaal om zodat er alleen nog donkere aarde te zien is.
- Maak vakken met daartussen loopruimte.
- Strooi de zaden uit over de grond. Hou je aan de aanbevolen hoeveelheid, met de pluktuinmix is dat 1 gram zaden per m2 grond. Voor individuele soorten ligt het aan de grootte van de zaden, hoe fijner het zaad hoe meer vierkante meter je ermee kan inzaaien. Als je grote zaden zaait zoals zonnebloemen zou je ze ook één voor één kunnen zaaien op gepaste afstand van elkaar. Druk grote zaden de grond in, want vooral grote zaden worden makkelijk gegeten door vogels.
- Druk de zaden na het zaaien de grond in door de grond te walsen of overheen te lopen. Deze stap overslaan kan ook. Bedek de zaden niet met extra grond want sommige soorten hebben licht nodig om te kiemen.
- Indien het niet kort na het zaaien gaat regenen dan kan je de zaden extra water geven. Gebruik dan een hele fijne broes, want anders spoel je de zaden allemaal naar één punt.
Wanneer kun je plukken in de pluktuin?
De meeste bloemen in je pluktuin bloeien van mei tot september. Niet elk soort bloeit op hetzelfde moment, je kunt dus meerdere malen een mooi boeket samenstellen. Je kunt ook bloembollen zoals tulpen planten, zodat je pluktuin al eerder (april/mei) in bloei staat.
Hoe pluk je de bloemen?
Staat je pluktuin in bloei? Dan is het tijd voor een mooi veldboeket! Pak een scherpe schaar en knip de bloemen af. Je kunt de bloemen knippen als ze al open zijn of als ze bijna open gaan. Zorg in ieder geval voor een lange steel, zodat je het boeket vervolgens op de gewenste lengte van de vaas kunt afknippen. Haal het blad van het deel van de stengel dat onder water komt weg, anders gaat het rotten.
Aantrekkingskracht op dieren
Een pluktuin is niet alleen leuk voor jezelf, ook bijen, hommels en andere insecten zijn er dol op. Zo verhoog je meteen de biodiversiteit van je tuin en de omgeving. Waarom is dit belangrijk? Biodiversiteit zorgt o.a. voor schone lucht, fris water, een goede kwaliteit van de bodem en de bestuiving van gewassen.
Bij Bomenenzo vind je speciale bloemenmengsel om dieren naar je tuin te trekken, zoals DCM Bloemenmengsel Bijen, DCM Bloemenmengsel Tuinvogels, DCM Bloemenmengsel Vlinders en DCM Bloemenmengsel Lieveheersbeestjes.
Pluktuin zaden bestellen bij Bomenenzo
Ben je op zoek naar bloemzaden om een pluktuin mee in te zaaien? Bij Bomenenzo vind je diverse bloemzaden. Zoals al eerder genoemd, vind je bij ons een bloemenmix om dieren aan te trekken en zo de biodiversiteit te verhogen. Maar ook de DCM Wilde bloemenmix en DCM Bloemenweide zijn mengsels waar je een prachtige bloementuin mee kunt creëren.
Pluktuin planten en heesters kopen bij Bomenenzo
Het arsenaal bloemen dat je kan plukken uit eigen tuin is zo breed, dat het kan duizelen wanneer je begint met het aanleggen van een pluktuin. Wanneer je wilt plukken uit eigen tuin is een gedeelte voor eenjarigen echt fantastisch! Elk jaar kan je weer nieuwe soorten uitproberen. Een groot voordeel van eenjarigen is dat ze, in tegenstelling tot vaste planten, vaak zeer langdurig bloeien.
Naast bloemenzaden, kun je ook bloeiende planten, heesters of klimplanten planten in je pluktuin. We zetten ze voor je op een rij:
Bloeiende vaste planten:
- Duizendknoop, zoals Persicaria ‘Speciosa’ of Persicaria bistorta 'Superba'
- Fraaie vrouwenmantel (Alchemilla mollis)
- Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuriodes 'Hameln')
- Zonnehoed, zoals Echinacea 'White Swan' of Echinacea 'Green Jewel'
Bloeiende heesters en bomen:
- Pluimhortensia (Hydrangea paniculata)
- Sneeuwbal (Viburnum)
- Sierappel (Malus ‘Red sentinel’)
Bloeiende klimplanten:
- Bosrank (Clematis montana ‘Rubens’)
- Klimroos, zoals Rosa Climbing 'Iceberg' of Rosa 'Red Flame'
- Kamperfoelie, zoals Lonicera heckrottii 'Goldflame' of Lonicera japonica 'Red World'
Let op: De heesters en bomen kun je niet planten in hetzelfde gedeelte van de tuin waar je ook zaait. De wortels zitten dan in de weg en grote struiken en bomen nemen veel voeding en vocht weg van de bloemenzaden..
Verzorging van je pluktuin
Na het zaaien of planten is het belangrijk om je bloemen goed te verzorgen. Geef ze regelmatig water, vooral tijdens droge periodes, en gebruik meststoffen om ervoor te zorgen dat ze voldoende voedingsstoffen krijgen. Houd ook het onkruid in de gaten en verwijder indien nodig.
Pluktuin water geven en bemesten
Om je bloementuin mooi en gezond te houden, zul je de bloemen regelmatig water moeten geven. Vooral tijdens warme en droge perioden hebben de meeste bloemen regelmatig water nodig. Geef de planten diep water, zodat het vocht de wortels bereikt.
Daarnaast mag je de bloemen ook bemesten, zo krijgen ze voldoende voedingsstoffen. Gebruik organische meststoffen of langzaam vrijkomende meststoffen die specifiek zijn samengesteld voor bloeiende planten.
Heb je hulp nodig bij het aanplanten van je bestelling? Maak dan gebruik van onze aanplantservice.
Terug