Ontwerp je eigen voedselbos

Ontwerp je eigen voedselbos

 

Zie jij het ook al helemaal voor je: je wandelt naar buiten en bevind je direct in een kleurrijke, levendige en eetbare tuin met tevreden dieren en insecten. Het voedselbos krijgt steeds meer aandacht en dat vinden wij een goede ontwikkeling. Bij een voedselbos denk je al snel aan een ambitieus project dat meerdere hectares beslaat, maar ook voor de kleine tuinder is het concept interessant. Zelfs in je eigen stadstuin kun je een (mini) voedselbos beginnen. Benieuwd hoe? Lees verder en laat je inspireren!

Wat is een voedselbos en hoe werkt het?

Een voedselbos of eetbare bostuin is een bos met meerjarige, eetbare gewassen. Het is door mensen ontworpen en kenmerkt zich door de aanwezigheid van voornamelijk eetbare planten, die allemaal onderdeel zijn van een ecosysteem dat zichzelf kan onderhouden. Een voedselbos is niet te verwarren met een moestuin, waar vaak eenjarige planten worden geplant. In een voedselbos wordt gewerkt met verschillende lagen, die je ook in een ‘echt’ bos vindt. Zeven stuks maar liefst:

  1. Grote bomen (hoogstam fruitbomen en notenbomen van 7 meter of hoger)
  2. Kleine bomen (laagstam fruitbomen en notenbomen)
  3. Struiken (kleinfruit/zachtfruit en notenstruiken)
  4. Kruidachtige planten (vaste groentes, kruiden en bloemen)
  5. Klimplanten
  6. Bodembedekkers
  7. Wortelgewassen en paddenstoelen

De combinatie van de verschillende bomen en planten maakt een voedselbos succesvol. De hoge bomen vangen bijvoorbeeld wind en kunnen andere planten in het zonnetje zetten. Tegelijkertijd kunnen bodem schaduwplekken creëren voor planten die niet zitten te wachten op de volle zon.

Zo creëer je je eigen (mini) voedselbos

In je eigen tuin worden zeven lagen wellicht wat veel. Ook met minder lagen kun je een eigen (mini) voedselbos aanleggen. Je kunt het model op verschillende schalen toepassen. Is een hoogstam walnotenboom te groot voor jouw tuin? Kies dan bijvoorbeeld voor een kleiner appelboompje. Een eigen voedselbos ontwerpen kan best een puzzeltje zijn. Maar dit is het meer dan waard! Kijk van tevoren goed waar in je tuin de meeste zon schijnt. Een fruitboom houdt hiervan, maar veel bessen en kruiden staan liever in zijn schaduw. Let er daarnaast op of bomen en planten matchen. Sommige planten kunnen namelijk een negatieve invloed hebben op elkaar.

Bomen en planten die geschikt zijn voor jouw eigen biodiverse voedselbos zijn onder andere:

Bomen

De Appelboom ‘Ecolette’ (Malus domestica ‘Ecolette’) is een prachtige fruitboom, die friszure appels geeft. Deze zijn klaar om te plukken in september. Voorafgaand hieraan bloeit de appelboom in het voorjaar met schitterende wit-roze bloesem, die goed is voor de biodiversiteit in je tuin. Een andere topper is het Krentenboompje (Amelanchier Lamarckii). De middelgrote boom geeft veel bloesem, waar bijen dol op zijn, en smakelijke zoete bessen in de zomer. Als je deze niet snel genoeg oogst, zijn de vogels je voor!

Je eigen voedselbos - Appelboom Ecolette

Struiken

Bessen- en vruchtenstruiken mogen niet ontbreken in je eigen voedselbos. Denk bijvoorbeeld aan een zomerframboos of herfstframboos (Rubus idaeus), zwarte bes (Ribes nigrem) of rode bes (Ribes rubrum). Bijen en vlinders zijn dol op dit soort struiken, maar ook jijzelf plukt hier heerlijke vruchten van!

Je eigen voedselbos - vruchtenstruiken

Vaste planten en kruiden

Lavendel is niet alleen een sierlijke tuinplant, maar ook te gebruiken in de keuken. De bloeiende vaste plant trekt veel bijen en vlinders aan en heeft aromatische bladeren en bloemen, die je zowel vers als gedroogd kunt verwerken in gerechten. Ook Salie is onmisbaar in je eigen voedseltuin. Dit topkruid voor de biodiverse tuin is sterk en veelzijdig te gebruiken. Andere meerjarige kruidenplanten die jouw voedseltuin compleet maken zijn bijvoorbeeld tijm en rozemarijn. Kies jouw favorieten uit en ga los!

De voordelen van een voedselbos in eigen tuin

Eetbare landschappen bieden veel voordelen. Benieuwd welke allemaal? We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet:

Er valt altijd wat te plukken

In je eigen voedseltuin met meerjarige planten en gewassen valt er altijd wel wat te oogsten. Ideaal!

Goed voor de biodiversiteit

Niet alleen jijzelf, maar ook vogels, bijen, vlinders en andere insecten zijn blij met jouw voedseltuin. Ze vinden er beschutting én eten.

Erg onderhoudsvriendelijk

Als je het goed doet, behoeft een voedseltuin maar weinig verzorging. Het idee is dat eetbare landschappen zichzelf kunnen onderhouden. Door de bodembedekkers kun je bijvoorbeeld vaarwel zeggen tegen onkruid wieden. Ook als je geen groene vingers hebt is een voedselbos dus een erg leuk project. Af en toe de snoeischaar erbij pakken behoort wel tot het tuinonderhoud van een voedselbos. Net als oogsten en plukken natuurlijk!

Een gezonde en vochthoudende bodem

Tot slot verbetert je bodem. Voedselbossen bouwen zelf een gezonde bodemstructuur op, waar planten sterk in worden. Ook houdt de bodem water beter vast, waardoor je niet steeds zelf hoeft te bewateren. Ook hier merk je weer het zelfvoorzienende karakter van voedselbossen.

Lijkt een eigen voedselbos jou ook wat? Je hoeft het niet meteen groots aan te pakken, maar kunt ook klein beginnen. Start met een goed plan en ontwerp en kies vervolgens de juiste bomen en planten uit voor jouw tuin. Op bomenenzo.nl ben je hiervoor aan het juiste adres. Bekijk al onze eetbare bomen en planten en bestel ze gemakkelijk online via de webshop. Je kunt jouw producten laten thuis bezorgen of gratis afhalen in de kwekerij. Wil je onze bomen en planten eerst met eigen ogen bewonderen? Kom dan langs in onze kwekerij. We geven je graag vrijblijvend persoonlijk advies.

Staat jouw voedselbos op zandgrond? Lees dan onze tuintips in 'Tuinieren op zandgrond'. 

Terug
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00