Met welke planten houd je katten weg uit de tuin?

Met welke planten houd je katten weg uit de tuin?

 

Een kat die jouw tuin als kattenbak ziet, ’s nachts herrie schopt, je (moes)tuin overhoop haalt en elke keer weer ergernis veroorzaakt. Reuze vervelend! Ondertussen vraag je je af hoe je katten op een diervriendelijke manier kunt verjagen. Het antwoord is simpel: met planten tegen katten! Er bestaan namelijk heel wat planten die katten verjagen. Ze zijn leuk voor je tuin en houden katten op afstand. Lees gauw verder.

Planten die katten verjagen

Er bestaan een aantal planten waar katten een hekel aan hebben en zeer waarschijnlijk met een grote boog omheen zullen lopen. Dat heeft onder andere met de geur van de planten te maken. Als je katten uit je tuin wilt houden doe je er dus goed aan om meerdere kattenwerende planten aan te schaffen, zoals:

- Vuurdoorn (Pyracantha coccinea): deze mooie groenblijvende struik heeft een doornachtige structuur met witte bloemen en rode bessen. Hij houdt zowel inbrekers als katten op afstand. 

- Meidoorn (Crataegus): de Meidoorn heeft een unieke en grillige uitstraling met gekleurde bloemen en bessen. De meeste soorten hebben doorns. De Meidoorn is een voorbeeld van stekelige planten tegen katten in je tuin. 

- Lavendel (Lavandula angustifolia): alhoewel mensen de geur van Lavendel doorgaans  heerlijk vinden, moeten katten er niets van hebben. Lavendel is bovendien giftig voor katten en dat weten ze maar al te goed!

- Ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum): de Ooievaarsbek behoort tot een van de beste planten om katten te weren. Deze bodembedekker vormt een fleurig tapijt waardoor er voor katten niets meer te graven valt. Geraniums zijn overigens niet alleen planten die katten weghouden, ze zorgen er ook voor dat onkruid minder vaak de kop opsteekt.

- Citroentijm (Thymus citriodorus): met de geur van citrusvruchten en kruiden doe je katten geen plezier. Het reukvermogen van een kat beschouwt geuren van sinaasappel, grapefruit, munt (mentha) of tijm als giftig. Citrusvruchten en kruiden zijn dus ideale planten die katten afschrikken.

- Eucalyptus: ook deze plant behoort tot het lijstje vaste planten tegen katten. Katten zijn van nature carnivoren (vleeseters) en hebben doorgaans geen trek in blauwgroene bladeren met eucalyptus geur. 

Tip: Ook vaste planten als citroen verbena (Aloysia triphylla), wijnruit, kattenschrik (Plectranthus caninus) en de vuurwerkplant zijn planten die katten uit de tuin houden. Houd je het liever bij afschrikken met geur? Knoflook, peper, mottenballen en koffiedik strooien kan ook. Koffiedik is bovendien goed voor de planten in je tuin! 

Planten die katten weren: extra maatregelen

Zoals je ziet zijn er heel wat planten die katten niet lekker vinden. Toch heb jij als tuinbezitter ook zo je voorkeuren wat bomen, planten en struiken betreft. Het kan zijn dat je specifieke planten op het oog hebt en niet per se op de geur van mottenballen zit te wachten, wanneer je in je tuin zit. Naast planten die katten weren uit de tuin kun je nog wat extra maatregelen treffen:

1. Cacaodoppen, boomschors of bodembedekkers

Als het aan katten ligt lopen ze het liefst op een ‘fluwelen tapijt’ van zand en aarde. Cacaodoppen, boomschors en houtsnippers voelen niet fijn aan hun pootjes. Ook de geur van cacaodoppen wordt door katten als onaangenaam ervaren. Met wintergroene bodembedekkers, zoals Vinca minor en Kruipend Zenegroen (Ajuga reptans), valt er weinig te graven. 

2. Bodem afdekken

Wanneer je net een border of moestuin hebt aangelegd, kan het handig zijn om de bodem af te dekken. Katten bevinden zich graag op plekken waar de aarde voor het oprapen ligt en ze hun behoefte kunnen doen. Dit tafereel kun je vermijden door de bodem (tijdelijk) af te dekken. Leg bijvoorbeeld een raster van kippengaas of een raamwerk van bamboestokken aan, waar katten moeilijk onderdoor kunnen. Hetzelfde geldt voor plantenbakken, bloempotten of de zandbak. Stekelige takken zijn ook een optie.

3. Scherm de tuin af

Je tuin afschermen met een schutting is altijd een goed idee, alhoewel katten goede klimmers zijn. Plaats de planken van de schutting bij voorkeur verticaal en voorzie ze eventueel van (kippen)gaas en borderranden. Daar kunnen katten moeilijk onderdoor. Welke planten katten vervolgens wegjagen zijn stekelige soorten, zoals de meidoorn of wilde rozen. Plant ze tegen de schutting of scherm je tuin met een struik af.

4. Ga het gesprek aan

Aangezien katten van routine houden is de kans groot dat je elke keer bezoek krijgt van een en dezelfde kat. Het kan dus beslist geen kwaad om eens samen met de eigenaar naar oplossingen te zoeken. Zo kun je hem/haar tips geven om in eigen tuin een huisdiervriendelijke zone te maken en overlast te beperken. Je kunt ook eventueel deze planten overwegen en een interessant hoekje voor de kat creëren:

- Kattenkruid (Nepeta)

- Zacht gras

- Vetmuur (Sagina)

- Steenanjer (Dianthus deltoides)

Planten tegen katten kopen gaat eenvoudig en snel via de online webshop van Bomenenzo. Een combinatie van verschillende planten en bodembedekkers zal de overlast van katten in de tuin zeker beperken. Heb je specifieke vragen over het combineren van planten tegen katten of wens je meer advies? Neem dan gerust contact met ons op! 

Ben je juist een enorme dierenliefhebber en wil je juist weten weten planten je beter niet in je tuin kunt plaatsen? Lees dan ons artikel 'Welke planten zijn giftig voor katten en honden?'.

Terug
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00