Lavendel snoeien

Lavendel snoeien

 

Glooiende heuvels rond de Middellandse Zee, zonovergoten velden in de Provence of het perkje op je terras: De aromatische geur van Lavendel creëert een heerlijk vakantiegevoel, of het nu ver weg of in eigen tuin is. Om nog lang van deze Mediterrane plant te genieten zul je hem goed moeten onderhouden. Lavendel snoeien is niet moeilijk. Wij voorzien je graag van tips, dus lees gauw verder!

Lavendel snoeien: waarom?

Lavendel werkt kalmerend en verkwikkend, houdt muggen op afstand en is makkelijk in onderhoud. Er zijn verschillende Lavendel soorten, zoals de populaire Lavendel Hidcote (Lavandula angustifolia 'Hidcote'), de Russische Lavendel (Perovskia atriplicifolia ‘Blue Spire’) of de Pluimlavendel (Lavandula stoechas). 

Wanneer de geurende, violetblauwe Lavendel-bloemen onderdeel van jouw tuin zijn of als vaste plant in een pot staan, is het snoeien van (een verwaarloosde) Lavendel een goed idee. Door Lavendel te snoeien blijft de plant mooi, vol en compact. Je zit vast niet op uitgedroogde kale, takken te wachten.

Lavendel snoeien: wanneer?

Lavendel wordt twee keer per jaar gesnoeid. Houd rekening met Lavendel snoeien in het najaar en in het voorjaar. Dat wil zeggen, na de bloei en voor de bloei. 

Lavendel snoeien voor de bloei:

Hiermee wordt het voorjaar bedoeld. Het gaat om de zogenoemde hoofdsnoei na de winter, tussen maart en april. Deze snoei stimuleert een volle groei. Lavendel snoeien in hartje winter wordt niet aangeraden, aangezien vorst de plant beschadigt! 

Lavendel snoeien na de bloei:

Hiermee wordt het najaar bedoeld. Het gaat om de zogenoemde vormsnoei in augustus of september. Lavendel snoeien in het najaar stimuleert een mooie vorm. Heeft de Lavendel veel zonuren gehad en bloeit hij in de nazomer (oktober) vrolijk verder? Laat de Lavendel dan met rust en wacht tot het voorjaar. Op die manier voorkom je bevriezing van de plant.

Tip: Jonge Lavendel-planten dienen 2 keer per jaar extra gesnoeid te worden! Dit wordt ook wel ‘toppen’ genoemd en stimuleert de groei van nieuwe scheuten.

Lavendel snoeien: hoe?

Het snoeien van Lavendel is niet moeilijk, alhoewel het per jaargetijde verschilt. 

Lavendel snoeien voorjaar

In het voorjaar, rond eind maart/begin april, kun je de hoofdsnoei uitvoeren. In dit geval snoei je de Lavendel net boven het kale hout (circa 10 tot 20 centimeter boven de grond). Houd enkele groene puntjes aan de tak en knip niet in het kale hout. Op die manier zal de Lavendel mooi verder groeien. Gebruik een snoeischaar om dikke takken eenvoudig terug te snoeien.

Lavendel snoeien najaar

In het najaar, rond augustus en september, bloeit de plant langzaam uit. Eenmaal uitgebloeid, kun je hem meteen in vorm snoeien ofwel modelleren. Wacht niet te lang, want nachtvorst zal de Lavendel beschadigen. Lavendel snoeien in september (of augustus) is een goed idee. Knip de uitgebloeide bloemen terug en gebruik eventueel een heggenschaar. 

Tip: Snoei de Lavendel mooi egaal en compact en houd wat groen over. Dit beschermt de plant tegen vorst.

Jonge Lavendel snoeien

Jonge Lavendel-planten dienen 2 tot 3 keer per jaar extra gesnoeid te worden. Dit wordt ‘toppen’ genoemd en stimuleert de groei van nieuwe scheuten. Knip de nieuw gevormde toppen aan de bovenkant af, zodat er nieuwe scheuten ontstaan. De bloei laat even op zich wachten maar staat wel garant voor een volle, groene plant.

Oude Lavendel snoeien

Oude Lavendel planten die veel hout bevatten of volledig uit model groeien, zouden baat kunnen hebben bij een verjongingssnoei. In dit geval worden alle oude takken weggesnoeid. Je snoeit de Lavendel dus zo klein mogelijk en knipt het oude hout weg. Dit proces is helaas niet zonder risico’s, want er bestaat een kans dat de Lavendel niet meer uitloopt. Dit heeft met de standplaats, de omstandigheden en de groei van nieuwe scheuten te maken. Zie je nieuwe scheuten verschijnen die veel ruimte en zonlicht hebben? Dan zou de Lavendel kunnen terugkomen!

Tip: Je zou de oude Lavendel ook voor een nieuw, fris exemplaar kunnen vervangen of kunnen stekken.

Tip: Lavendel snoeien na de bloei? Gooi de uitgebloeide Lavendel bloemen niet weg! Laat ze drogen in een linnen zakje en geniet van de aromatische geur.

Lavendel snoeien: verschillende soorten 

Er bestaan verschillende Lavendel soorten, zoals de populaire Lavendel Hidcote, de Russische Lavendel of de Pluimlavendel. Lavandula angustifolia ‘Hidcote’ is een echte klassieker. Dit type groeit bijvoorbeeld in Zuid-Frankrijk op uitgestrekte lavendelvelden. Lavendel Hidcote bloeit in de zomer (van juni tot en met augustus) met violetblauwe bloemen en een grijsgroen blad met aromatische geur.  

De Russische Lavendel, ook Reuzenlavendel genoemd, komt oorspronkelijk uit Afghanistan en Tibet. Hij heeft veel weg van de Lavendel en bloeit met opgaande grijswitte stelen en paarsblauwe bloemetjes. De Pluimlavendel (Lavandula stoechas) wordt ook Franse Lavendel genoemd en is te herkennen aan het vlinderachtige pluimpje op de bloemaar dat insecten lokt. Bekijk ook andere Lavendel soorten, zoals Lavendel Edelweiss of Lavendel Dwarf Blue!

Lavendel Hidcote snoeien

Lavendel Hidcote wordt circa 30 cm hoog en staat graag in de zon. Hij kan zowel solitair geplant worden, bijvoorbeeld in een pot op het terras, als in de bloemborder. In een rotstuin, kruidentuin of als bodembedekker komt Lavendel Hidcote ook mooi tot zijn recht.

Lavendel Hidcote snoeien? Houd 1 tot 2 keer per jaar aan. Een keer na de bloei, in augustus of september en een keer voor de bloei, rond maart, tot ongeveer 15 cm boven de grond. 

Russische Lavendel snoeien

De Russische Lavendel (Perovskia ‘Blue Spire’) laat zich makkelijk met andere planten en heesters combineren. De paarsblauwe bloemen van Blue Spire hebben een grote aantrekkingskracht op vlinders en bijen en verhogen de biodiversiteit.

Snoei de takken van deze Lavendel in het vroege voorjaar tot circa 30 cm boven de grond. Dit bevordert een compacte en gezonde groei.

Pluimlavendel snoeien

De Pluimlavendel (Lavandula stoechas) staat graag op een zonnige, beschutte plek en kan begin april tot 15 cm boven de grond teruggesnoeid worden. Na de bloei kun je de uitgebloeide takjes terugsnoeien.

Tip: Lavendel snoeien met elektrische heggenschaar? Met een heggenschaar kun je Lavendel preciezer en sneller snoeien. Als de Lavendel wat houtachtig is, komt een universele snoeischaar goed van pas. Hiermee kun je de stevige takken afknippen. 

Heb je vragen over het snoeien van Lavendel of wens je advies? Neem dan contact met ons op of bezoek onze kwekerij!

Terug
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00