Een kantopsluiting is een praktische oplossing om grind en planten apart te houden en een grens tussen border, gras of vijver te creëren. Met een kantopsluiting oogt de natuurlijke vorm van je gazon of border erg netjes, omdat je een opsluiting tussen verschillende tuinelementen plaatst, waaronder bloemperken, terrassen en tuinpaden. Lees gauw verder!
Wat is een kantopsluiting?
Met kantopsluiting worden opzetranden bedoeld die alles in je tuin netjes op zijn plek houden. Geen zakkende tegels of stenen dus, maar een mooi ogende tuin met strakke lijnen.
Het toepassen van kantopsluiting in de tuin komt oorspronkelijk uit Engeland, het tuinenland bij uitstek! Je herkent een Engelse tuin aan de romantisch-klassieke uitstraling met keurig onderhouden gazons, hoogteverschil, weelderige bloemenborders, stenen ornamenten, groenblijvende hagen en slingerpaden.
Om de juiste vorm van grasranden, slingerpaden en perken aan te houden, werd er met houten planken en buigbare houten stroken gewerkt. Deze planken werden later door randen van metaal en kunststof vervangen.
Een betonband (zogenoemde opsluitbanden) voor het stabiliseren van de oprit of een terras is overigens ook een kantopsluiting, alhoewel je er geen organische vormen mee kunt maken. Opsluitbanden worden gedeeltelijk ingegraven en zijn daardoor minder opvallend.
Enkele voordelen van kantopsluiting
Met kantopsluiting in de tuin kun je letterlijk alle kanten op. De opzetranden kunnen vaak in allerlei vormen gebogen worden, waardoor je rechte, ronde, strakke en golvende vormelementen in je tuin kunt toepassen. Ook de toegevoegde waarde van kantopsluiting is per element weer anders:
-
Grind: Door de opstaande rand komt grind niet in de beplanting terecht.
-
Gras: De rand zorgt voor het behoud van een strakke look.
-
Vlonders: Grind of grond spoelt niet onder de vlonders door.
-
Border: Duidelijke grens tussen border en tuinpad.
-
Vijver: Een kantopsluiting houdt vuil uit de vijver.
-
Moestuin: Compost, houtsnippers blijven binnen de perken; je moestuin oogt overzichtelijk en opgeruimd.
Verschillende soorten kantopsluiting
Wanneer je kantopsluiting in je tuin wilt toepassen, doe je er goed aan om wat dingen in kaart te brengen, zoals het materiaal, de hoogte en dikte van de stroken, lengte, het koppelen van de stroken en de manier waarop de stroken in de grond worden gezet.
Materiaalkeuze:
-
Cortenstaal: Dit is een kantopsluiting van staal, te herkennen aan de roestkleur (deze kleur zegt overigens niets over de kwaliteit en zit slechts op het oppervlak);
-
Staal, verzinkt of roestvrij (RVS);
-
Gerecycled plastic;
-
Aluminium;
-
Kunststof;
-
Hout;
-
Etc.
Hoogte:
Kantopsluiting begint meestal met een hoogte van 10 cm en 2mm dik. Ligt de border hoger? Kijk dan eens naar kantopsluitingen van 30 cm hoog en bijvoorbeeld 1mm dik. De meeste opzetranden zijn tussen 1,5 en 3mm dik.
Lengte:
De lengte van de kantopsluiting ligt aan het oppervlak dat je wilt afgrenzen. Sommige stroken of rollen zijn 1 meter lang, andere materialen hebben een lengte van 10 meter.
Systeem koppelen:
Of je nu stroken kiest die makkelijk vastklikken of een systeem met schakelblokjes koopt is geheel aan jou! Kijk ook eens naar de manier waarop je de stroken in de grond zet, bijvoorbeeld met of zonder paaltjes.
Kantopsluiting in de tuin plaatsen
Als je weet waar de kantopsluiting geplaatst moet worden en al het materiaal (o.a. rubberhamer, waterpas, referentiekoord, houten paaltjes, spade etc.) verzameld hebt, kun je het gebied afbakenen en de kanten afsteken. Je maakt dus een sleufje in de ondergrond en volgt de lijn. Ga gelijkmatig te werk en gebruik een waterpas of referentiekoord om de juiste hoogte van de kantopsluiting te bepalen. Zet de kantopsluiting daarna in het sleufje en duw de strook gelijkmatig in de grond.
Wie weet heb je iets aan dit stappenplan met tips:
-
Bepaal de lijnen van de kantopsluiting door bijvoorbeeld een referentiekoord te spannen en piketpaaltjes te plaatsen.
-
Graaf een sleuf (ongeveer 13 cm diep), waarbij minimaal 1/3 van het materiaal onder de grond komt te zitten. Wordt de kantopsluiting langs een grindpad of gazon geplaats? Houd de bovenzijde dan op gelijke hoogte van het maaiveld.
-
Wanneer je een rechte kantopsluiting plaatst, kun je je aan het referentiekoord en de paaltjes oriënteren. Als de kantopsluiting een glooiende vorm heeft, kun je langs vaste punten, zoals een tuinslang werken.
-
Plaats om de 75 cm een paaltje, dat wil zeggen 3 tot 4 paaltjes per 230 cm kantopsluiting.
-
Plaats de kantopsluiting en schuif de inkepingen in elkaar. Bevestig de opzetranden aan de paaltjes en controleer of de kantafsluiting stevig in de grond staat.
Tip: Geen groene vingers? Laat het aanleggen van kantopsluiting in de tuin aan tuinspecialisten over en kies voor maatwerk. Neem gerust contact op met Bomenenzo.nl en laat je vrijblijvend informeren over de mogelijkheden.