Hortensia’s zijn al lange tijd niet meer weg te denken uit Nederlandse tuinen. Het zijn – volgens ons geheel terecht – een van de meest populaire tuinplanten. De populariteit dankt de sierheester aan de prachtige en lange bloei, veelzijdigheid, het sterke en onderhoudsvriendelijke karakter. Kortom, minimale verzorging en maximale sierwaarde! Vroeger werden Hortensia’s, zoals de Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla), vaak bij boerderijen aangetroffen. Inmiddels heeft de charmante struik zijn plek in menig tuin veroverd. Wil jij ook maandenlang genieten van een Hortensia bloemenzee in je tuin? Doe hier Hortensia tuin ideeën op en laat je inspireren!
Wat kun je met de Hortensia?
Het korte antwoord: alle kanten op! De Hortensia is ontzettend veelzijdig en in vele maten verkrijgbaar. Ontdek hieronder wat de toepassingsmogelijkheden van de kleurrijke sfeermaker zijn.
- Hortensia in jouw gewenste maat
Voordat jouw Hortensia tuin realiteit kan worden, moet je natuurlijk weten of de sierheester wel past in je buitenruimte. Het goede nieuws is dat er voor ieder(e) tuin – van grote tuinen tot kleine tuinen – terras en balkon wel een geschikte soort te vinden is. Er zijn namelijk diverse grote Hortensia soorten verkrijgbaar, zoals de Hydrangea macrophylla, maar ook veel dwergsoorten, zoals de Hydrangea macrophylla ‘Little XS’. Afhankelijk van de grootte van je Hortensia en je tuin, kies je ervoor de Hortensia te planten in de volle grond of in een pot. De sfeermaker is geschikt als haag, solitair (ook als Hortensia in pot) en voor aanplanting in de border. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos!
- Geschikt voor de ligging van je tuin?
De grootte van je tuin, terras of balkon is dus geen probleem: voor ieder formaat is een Hortensia te vinden. Een andere belangrijke factor om rekening mee te houden is natuurlijk of de wensen van de Hortensia plant aansluiten bij jouw buitenruimte. Voor de meeste Hortensia planten in de tuin is een standplaats in de halfschaduw ideaal. Hier krijgt de sierheester voldoende zon om mooi tot bloei te komen, maar verdorren de bloemen van de Hortensia niet helemaal in de felle zon. Heb jij een zonnige tuin? Er zijn gelukkig ook Hortensia soorten die volle zon beter verdragen, met name verschillende Pluimhortensia’s zoals de Hydrangea paniculata ‘Limelight’. Staat je Hortensia in de volle zon, dan is voldoende water een vereiste. Verder houdt de Hortensia van een humusrijke, voedzame en goed doorlatende grond en is het een zuurminnende plant.
- Passend bij jouw stijl
De Hortensia past als veelzijdige heester in ieder type tuin. Van oorsprong is het een tuinplant die veel bij boerderijen werd toegepast. Wanneer je een Hortensiahaag creëert, geef je je tuin direct een romantische en landelijke uitstraling. Tegenwoordig tref je de Hortensia in veel verschillende soorten tuinen aan. In een border of in een pot komt de Hydrangea bijvoorbeeld ook erg goed tot zijn recht in een moderne tuin. Door te selecteren op soort, vorm en kleur match je de Hortensia met jouw stijl. Witte Hortensia’s ogen bijvoorbeeld sereen, terwijl roze Hortensia’s romantiek uitstralen en blauwe Hortensia’s je tuin een unieke uitstraling geven. Met de kleur van verschillende Hortensia’s kun je trouwens spelen: daarover later meer.
- Talloze soorten en kleuren
Met een Hortensia in de tuin is het maandenlang een feestje! Het is afhankelijk van de soort wanneer en hoe lang de blikvanger bloeit. Diverse soorten Hortensia’s bloeien maandenlang, van het voorjaar tot in het najaar. Van een Hydrangea heb je dus lang plezier. Hortensia’s zijn verkrijgbaar in vele soorten, kleuren en maten. Je hebt grote en kleine struiken, en struiken met bolvormige, schermvormige en pluimvormige bloemen. Laat je verrassen:
- Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla)
Dit is de bekendste Hortensia met vele cultivars in witte, roze, blauwe en rode kleuren. Zijn naam dankt de bladverliezende sierheester aan het feit dat deze vroeger veel bij boerderijen werd aangeplant. Inmiddels heeft de schitterende én sterke Boerenhortensia zijn plekje in menig tuin bemachtigd. De meeste soorten van deze zomerbloeier hebben grote bolvormige bloemen, zoals de Hydrangea macrophylla ‘Magical Amethyst’, maar er zijn ook soorten Hortensia’s met schermvormige bloemen, zoals de Hydrangea macrophylla ‘Teller’ varianten.
- Pluimhortensia (Hydrangea paniculata)
Een andere soort die tot de meest populaire Hortensiasoorten behoort is de Pluimhortensia. De prachtige, opvallende bloempluimen van deze topper stelen maandenlang de show in je tuin, op je terras of balkon. De meest geliefde soort op het moment is de Hydrangea paniculata ‘Limelight’, ook verkrijgbaar als dwergvariant, waarvan de bloemen verschillende kleurtinten (groen, wit/geel, roze) gedurende het seizoen vertonen.
- Hortensia ‘Annabelle’ (Hydrangea arborescens)
De Hydrangea arborescens staat in het Nederlands bekend als de Hortensia ‘Annabelle’ of Sneeuwbalhortensia. Het is een zeer populaire Hortensia soort met grote bloembollen van maar liefst 20cm doorsnede! Voordelig aan de Hortensia ‘Annabelle’ is dat de sierstruik bijzonder winterhard is en ook na een strenge winter gewoon bloeit. Ook als de blikvanger uitgebloeid is, is het nog een prachtig plaatje.
- Berghortensia (Hydrangea serrata)
Deze Hortensia komt van oorsprong voor in de berggebieden van Korea en Japan. De Berghortensia lijkt op de Boerenhortensia, maar is wat kleiner van soort en heeft ook kleinere bloemen en bladeren. Het blad van de Hydrangea serrata donker en getand en de bloemschermen zijn uiterst sierlijk!
- Klimhortensia (Hydrangea petiolaris)
Dan is er ook nog een Hortensia plant die kan klimmen. Met de zelfhechtende klimplant Hydrangea petiolaris fleur je binnen een handomdraai een saaie muur, schutting of gevel op. De blikvanger heeft parelwitte bloemschermen tot wel 25 cm groot en vormt ook in de winter een fraai silhouet. - Eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia)
De Eikenbladhortensia is een zeer winterharde struik met witte, pluimachtige bloemen. Het meest opvallend zijn echter de bijzondere bladeren, die in het najaar prachtig wijnrood kleuren. Daarmee is de Hydrangea quercifolia een fantastische aanwinst voor de herfsttuin, als solitair of in groepen.
Wist je dat je de kleur van diverse Hortensia’s zelf kunt beïnvloeden? Of de Hortensia in je tuin roze of blauw kleurt, hangt af van de zuurtegraad van de bodem. In een zure grond kleuren de bloemen mooi blauw en in een neutrale of kalkrijke grond krijg je mooie roze bloemen. Door aluminium of kalk aan de bodem te voegen, kun je zelf spelen met de kleur! Voor witte Hortensia’s geldt niet dat je de kleur kunt beïnvloeden.
Combineren maar!
Van Hortensia’s in je tuin krijg je geen genoeg. Je kunt ze daarom op verschillende plekken terug laten komen of in groepen planten en zo een ware Hortensia tuin creëren. Hortensia soorten kun je onderling met elkaar combineren voor afwisseling in kleur en een langere bloeiperiode in je tuin. Ook kun je de Hortensia uitstekend combineren met andere (bloeiende) vaste planten. Doe hieronder handige tips en inspiratie op.
- Verschillende soorten Hortensia’s combineren met elkaar
Hoewel elke Hortensia ergens tussen april en november bloeit, verschilt de specifieke bloeitijd per soort. Om zo lang mogelijk van een sfeervolle bloemenzee in je tuin te genieten, combineer je Hortensia’s soorten met verschillende bloeitijden in de border. Wanneer de één is uitgebloeid, gaat de ander nog even door. Vaak worden verschillende kleuren met elkaar gecombineerd voor een verrassend effect. - Hortensia’s combineren met andere vaste planten
Een andere reden waarom de Hortensia zo geliefd is, is omdat de tuinplant zich uitstekend laat combineren met andere (bloeiende) vaste planten. Wel zo fijn, want je wilt natuurlijk ook andere groene toppers een mooi plekje geven in je tuin voor een dynamisch geheel. Door de diversiteit binnen het Hydrangea geslacht kun je de juiste matches maken met andere planten en kleuren. De Hydrangea is een zuurminnende plant, waarvan veel soorten in een zure grond blauw kleuren. Kies je ervoor je bodem zuur te houden, kijk dan eens naar combinaties met andere zuurminnende planten, zoals de Rhododendron, Skimmia of Heide. Voor een spectaculaire bloemenzee die veel insecten trekt, combineer je de Hortensia bijvoorbeeld met de Vlinderstruik, geurende rozen, Sneeuwbal, Anemoon, Ooievaarsbek, voorjaarsbloeiende bloembollen of zomerbloeiende bloembollen. Wil je ook van kleur in je tuin genieten als de Hortensia zijn bladeren heeft verloren? Kijk dan eens naar combinaties met groenblijvende struiken en planten, zoals de Klimop en Buxus. Ook een onderbeplanting van wintergroene bodembedekkers is een goed idee en zelfs een combinatie met siergrassen is mogelijk.
Zo houd je jouw Hortensia tuin mooi
- Snoei jaarlijks
Je wilt natuurlijk zo lang en optimaal mogelijk van je Hortensia tuin genieten. De juiste verzorging is daarom belangrijk. Gelukkig zijn Hortensia’s onderhoudsvriendelijke tuinplanten en houd je genoeg tijd over om te genieten. De bladeren van de Hortensia vallen in het najaar van de plant, maar de oude bloemen niet. Als je in het volgende jaar weer nieuwe knoppen wilt, dien je de uitgebloeide bloemen eruit te knippen samen met een stukje tak. Een Hortensia snoeien doe je na de bloei en ruim voor de nieuwe bloei. Bekijk de productinformatie van jouw gewenste Hortensia om te zien hoe je deze het best kunt snoeien als je de struik te groot vindt worden en oude takken wilt afknippen ter verjonging.
TIP: Hortensia’s zijn ook prachtige bloeiende kamerplanten. En je kunt ze uitstekend gebruiken als snij- of droogbloem. Als je wat takken wegsnoeit, gooi deze dan niet weg, maar zet ze in een vaas op een mooie plek in huis. Zo geniet je zowel binnen als buiten!
- Geef voldoende water
Naast het snoeien, is voldoende water geven belangrijk. De Hortensia heeft regelmatig water nodig tijdens droge periodes en na het aanplanten. Dit geldt zeker als je sierheester in de volle zon staat en ook als je Hortensia in een pot en niet in de volle grond hebt staan. In de zomermaanden kun je beter een aantal keer per week flink water geven (een emmer met water) in plaats van iedere dag water geven. Gaat het blad wat hangen? Dit is een teken dat de Hortensia extra water nodig heeft.
- Geef een boost
Met behulp van de juiste grond en mest stimuleer je een goede groei en bloei. Geef je Hortensia’s zeker eens per jaar een boost in de vorm van meststof, organische meststof of universele meststof. Ga je jouw Hortensia(‘s) in de volle grond of in een pot planten? Ook dan is het slim om een bodemverbeteraar toe te voegen aan de grond. Zo geef je de bloeiende vaste plant een goede start. Graaf een ruim gat, plaats de kluit van de Hortensia hierin en vul aan met aanplantgrond. Geef hierna direct en regelmatig water en klaar ben je!
Bekijk voorbeelden
Laat je inspireren door de verschillende foto voorbeelden hierboven en creëer de Hortensia tuin van je dromen. In de webshop vind je veel soorten Hortensia’s. Bekijk klassieke en nieuwe soorten en vind de mooiste witte Hortensia’s, blauwe Hortensia’s of roze Hortensia’s voor jouw tuin!
Hulp nodig? Kies voor een tuinontwerp op maat
Vind je het lastig om te bepalen hoe Hortensia’s het best tot hun recht komen in jouw tuin, voor welke soorten je moet gaan en hoe je deze mooi kunt combineren met andere planten? Laat ons je helpen. Wij hebben de juiste mensen in huis voor deze klus! Bomenenzo is niet alleen gespecialiseerd in bomen en planten kweken, maar ook in het ontwerpen van tuinen op maat. Nieuwsgierig? Lees hier meer en vraag vrijblijvend een kennismaking en offerte aan.