Strelitzia
Grote groene bladeren & opvallende bloei
De Strelitzia plant (Paradijsvogelplant) is een exotische plant met grote langwerpige bladeren en stevige bladstelen. Met de juiste verzorging creëer je met de Strelitzia een groene oase op je terras of tuin!

Strelitzia

Van hoog naar laag sorteren

Strelitzia

Van hoog naar laag sorteren
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

De 4 onmisbare elementen voor een bloeiende tuin:

small bg

Goede grond. Onze bomen en planten groeien op in dé kwekerijen-streek van Europa.Hier liggen de wortels van sterke gezonde bomen en planten.

small bg

Voldoende water en voeding. Onze bomen en planten wanen zich in een 5-sterren hotel. Haute-nature, bij ons krijgen ze de beste zorg.

small bg

Zon, frisse lucht een heerlijk briesje. Onze bomen en planten hebben niks te klagen in Lienden. Het is hier goed toeven.

small bg

Liefde. Wij geven iedere dag 110% liefde aan onze bomen en planten. En daar krijgen wij een heleboel liefde voor terug.

Strelitzia plant bij Bomenenzo.nl

De Strelitzia wordt ook wel de Paradijsvogelplant genoemd. Deze naam dankt de Strelitzia plant aan de kleur en vorm van zijn bloem. De Strelitzia plant is een tropische plant en vraagt om de nodige verzorging. Houd rekening met standplaats, licht, water, temperatuur en ruimte en je geniet van een groene topper met indrukwekkende grote bladeren.

Een Strelitzia kopen doe je bij Bomenenzo. Je vindt in ons assortiment nog meer tropische en Mediterrane bomen en planten. Zo creëer je in een eigen tuin een tropische jungle of een relaxte zuidelijke sfeer!

Strelitzia soorten

De tropische Strelitzia is een bijzondere plant. Er bestaan verschillende Strelitzia soorten die je allemaal in ons assortiment kunt vinden. We zetten ze op een rij met de belangrijkste kenmerken:

Strelitzia Reginae

De Strelitzia Reginae kun je herkennen aan de lancetvormige bladeren. De bladeren zijn groen en het lijkt of er een lichte witte waas overheen valt. De bloem heeft een prachtige puntige vorm en is oranje van kleur met paarse en blauwe uitlopers.

Strelitzia Nicolai

De Strelitzia Nicolai is de bekendste Strelitzia soort. Deze plant heeft prachtige lange en groenblijvende bladeren en meerdere stammen. De Strelitzia Nicolai wordt weleens verward met een bananenplant vanwege de kleur en bladvorm. De Strelitzia Nicolai heeft geen bloemen. 

Strelitzia Augusta

De Strelitzia Augusta lijkt veel op de Strelitzia Nicolai. Vanuit de kern van de pot staan de stammen stevig naast elkaar, waardoor de plant een waaierachtige uitstraling heeft. De Augusta kan in het wild wel 10 meter hoog worden. De plant heeft stevige bladeren die minder buigzaam zijn dan de andere soorten waardoor ze mooi rechtop blijven staan.

Strelitzia buiten zetten

Een Strelitzia buiten zetten kan prima, maar vraagt wel om de nodige aandacht. Zet de Strelitzia buiten op een zonnige plek: hoe meer licht, hoe beter! De hete middagzon in de zomer is een beetje te veel van het goede. Zorg dan ook voor een beetje schaduw. Zolang de Strelitzia plant maar minimaal 4 uur per dag licht krijgt. 

De Strelitzia is gewend aan tropische temperaturen. Lage temperaturen doen deze exoot dan ook niet veel goed. ‘s Nachts mag het minimaal 6 ℃ zijn en overdag 14 ℃. Dat betekent dat je de plant in het najaar naar binnen moet verplaatsen. Maar dat is zeker geen straf, want een Strelitzia kamerplant is ook prachtig!

Let op dat de plant binnen ook voldoende licht krijgt en dat de lucht niet te droog is zodra de verwarming aangaat, want daar houdt de Strelitzia plant niet van.

Strelitzia blad afknippen

De Strelitzia dankt zijn charme grotendeels aan zijn grote bladeren, die wil je er liever niet afknippen natuurlijk, Toch kan het soms een goed idee zijn! Ten eerste als je wilt dat het formaat niet uit de hand loopt. In de vrije natuur kan de tropische plant (afhankelijk van zijn soort) tot wel 10 meter hoog worden. Let wel op, want een afgeknipte steel zal niet opnieuw uitlopen. Alles wat je weg knipt, is ook echt weg.

Ook als je last hebt van gele, gescheurde of afstervende bladeren kun je de (schone) snoeischaar erbij pakken. Je kunt het Strelitzia blad afknippen met steel en al tot een paar centimeter boven het laagste punt.

Strelitzia bruine randen

Heeft de Strelitzia bruine randen? Het komt helaas ook voor dat de Strelitzia bruine bladeren heeft of dat de Strelitzia geel blad laat zien. Dit kan meerdere oorzaken hebben.

Ten eerste zullen oude bladeren op den duur bruin verkleuren. Dit is volkomen normaal en valt echt niets tegen te doen. Je kunt eventueel de Strelitzia bruine randen of punten afknippen of afsnijden. Knip dan wel in het bruine gedeelte van het blad en niet in het gezonde deel. Is het blad helemaal bruin? Dan kun je het blad beter tot aan de stam afknippen. Gebruik wel altijd schoon gereedschap!

Zie je eerder bruine vlekken op het Strelitzia blad? Dan kan het zijn dat je de tropische plant te veel water geeft. Zijn de vlekken gelig van kleur? Dan geef je de plant eerder te weinig water. Strelitzia bruine randen of vlekken kunnen overigens ook duiden op een te droge lucht. Hier heb je eerder last van als je de plant binnenshuis hebt staan. Bevochtig het plant dan regelmatig met een plantenspuit.

Ook de hoeveelheid licht heeft invloed op het blad van de Strelitzia. Zo laten zwarte vlekken zien dat de plant te weinig licht krijgt. Bruine vlekken kunnen een teken zijn dat de plant juist te veel licht krijgt.

Strelitzia bladeren hangen

Gaan de Strelitzia bladeren hangen? Dan kan dat verschillende oorzaken hebben. De Strelitzia gaat hangen als de plant te weinig licht krijgt. Ook kan de Strelitzia slap hangen als er te veel bladeren dezelfde kant op staan. Dan gaat de tropische plant in zijn geheel scheef hangen. Dit kan ook gebeuren als je de Strelitzia te veel water hebt gegeven. De kans dat de Strelitzia gaat hangen is ook in een pot groter. Dan hebben de wortels gewoonweg minder ruimte om de plant stevig op zijn plek te houden.

Tip: Door je Strelitzia optimaal te verzorgen is de kans kleiner dat de Strelitzia gaat hangen. 

Strelitzia water geven

De Strelitzia water geven is een belangrijk onderdeel van de verzorging van deze tropische blikvanger. Het is belangrijk dat de grond altijd licht vochtig aanvoelt. Geef bij voorkeur kleine beetjes water aan de Strelitzia. Geef je te veel, dan loop je het risico dat er bruine plekken ontstaan op de Paradijsvogelplant. 

Hoe meer licht, hoe meer water de Strelitzia nodig heeft. Let wel op, de grond kan beter wat droger dan nat zijn.

De opvallende Strelitzia bloem

De Paradijsvogelplant staat bekend om de prachtige Strelitzia bloei. Een opvallende kleurrijke bloem die iets wegheeft van een vogel (vandaar de naam). De Strelitzia staat in de herfst in bloei. Hoe kun je de Strelitzia in bloei krijgen? Dat is lastig in ons klimaat, maar met een beetje geduld niet onmogelijk. De Strelitzia Nicolai zal niet zo snel bloeien, maar met de Strelitzia Reginae is de kans een stuk groter.

Strelitzia in bloei krijgen met onze tips:

- Zorg dat de plant voldoende (zon)licht krijgt

- Zorg ervoor dat de temperatuur niet te warm of te koud is (bij voorkeur 20 ℃, minimaal 10 ℃). De bloei van Strelitzia Reginae heeft zelfs baat bij een koudere winter (min. 10 ℃). Wordt het kouder of warmer? Verplaats de plant dan tijdelijk.

- Zet de plant op een beschutte plek, want de Strelitzia is gevoelig voor tocht.

- Zorg voor een goede drainage in de plantenbak door bijvoorbeeld hydrokorrels onder in de pot te strooien. Zorg er ook voor dat de plantenbak groot genoeg is voor de Strelitzia.

- Geef de plant nooit te veel mest.

- Geef de Strelitzia plant ook rust. Laat de grond in de winter wat droger worden en geef minder water.

Tip: De Strelitzia gaat vaak pas na een aantal jaar bloeien. Geduld is dus een belangrijk onderdeel om de Strelitzia in bloei te krijgen!

Strelitzia in pot plaatsen

Je kunt de Strelitzia in pot plaatsen. Sterker nog, in ons klimaat is het zelfs raadzaam. De Strelitzia houdt niet van temperaturen lager dan 10 ℃ en heeft dus een groot deel van het jaar extra bescherming nodig. Staat de Strelitzia in pot? Dan zet je hem gewoon binnen! Bovendien is een Strelitzia kamerplant een mooie toevoeging aan je interieur.

De Strelitzia groeit niet bijzonder hard. Je hoeft de tropische plant dus niet continu te verpotten. Het niet onnodig verpotten van de Paradijsvogelplant stimuleert zelfs de bloei van de kleurrijke plant. Plaats de plant wel meteen na ontvangst in een plantenbak in een passende grootte en gebruik speciale aanplantgrond. Het is ook raadzaam om hydrokorrels te gebruiken om een goede drainage creëren. 

Strelitzia giftig voor katten?

Heb je huisdieren? Dan is het belangrijk om te beseffen dat de Strelitzia giftig voor katten is. Dat niet alleen, als deze wordt ingeslikt is de Strelitzia giftig voor huisdieren, maar ook voor mensen. Let dus ook op met kleine kinderen in de buurt.

Dit geldt voor alle soorten Strelitzia’s, dus ook Strelitzia Nicolai, Strelitzia Reginae en Strelitzia Augusta. De Strelitzia bevat calciumoxalaatkristallen - dit zorgt ervoor dat je bij aanraking of inname irritatie aan huid, ogen of mond kunt ervaren. Dat is vooral vervelend, maar in de meeste gevallen niet gevaarlijk. Iedereen reageert natuurlijk anders, maar houdt vooral kinderen, katten en honden in de gaten.

Lees meer

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00