Hazelaar
De Hazelaar (Corylus avellana) is sierlijk, makkelijk te verzorgen én ook nog eens lekker. Zijn heerlijke eetbare hazelnoten zijn natuurlijk een grote plus. De Hazelaar kan als kleine boom of als struik geplant worden en kent verschillende soorten en cultivars.

Hazelaar
Algemeen
Sierlijk, makkelijk te verzorgen én ook nog eens lekker. Zo laat de Hazelaar (Corylus avellana), of Hazelnoot, zich perfect samenvatten. De Hazelaar kan als kleine boom of als struik geplant worden en kent verschillende soorten en cultivars. Zijn heerlijke eetbare hazelnoten zijn natuurlijk een grote plus. Wist je dat iedere Hazelaar soort, behalve een ander uiterlijk, ook andere vruchten heeft? Kom meer te weten over deze volle heester en ontdek waarom een hazelnoot een aanwinst is voor jouw grote tuin of kleine tuin.
Tip: Zie je het idee van een boom of struik die zowel prachtig oogt als eetbare vruchten geeft wel zitten? Op bomenenzo.nl vind je nog veel meer notenbomen, zoals Amandelbomen, Walnotenbomen en de Tamme Kastanje. Natuurlijk kun je ook gaan voor karakteristieke (oude) fruitbomen, bijvoorbeeld een Appelboom James Grieve, Perenboom Gieser Wildeman of donkerrode Kersenboom Kordia. Bekijk alle bomen, grote bomen en kleine bomen, in de webshop en maak de mooiste combinaties.
Kenmerken
De Hazelaar, ook bekend als de Hazelnoot en ‘Corylus avellana’ in het Latijns, is een struik die behoort tot de berkenfamilie (Betulaceae). In West-Europa is de hazelnotenstruik inheems: veel soorten komen van oorsprong uit het Middellandse Zeegebied, maar gedijen ook goed in Nederland. De Hazelaar is herkenbaar aan zijn dichte kroon, fijne vertakking, gladde en bruine schors en behaarde jonge takken. Kenmerkend is daarnaast het feit dat de plant een naaktbloeier is. Dat houdt in dat de hazelnoot bloeit als hij nog geen bladeren heeft.
De Corylus avellana is een eenhuizige plant: op de Hazelaar zitten de mannelijke en de vrouwelijke bloemen op dezelfde plant. De mannelijke bloemen zitten verstopt in de oksels van de bladeren en zijn al in de zomer aanwezig in de oksels. Toch gaan de mannelijke bloemen pas bloeien in januari; je boom vult dan met gele katjes. De vrouwelijke bloemen zitten in bundels van 2 tot 3 in een klein knopje bij elkaar. Aan de vrouwelijke bloeiwijzen zijn de rode stijlen met de stempels zichtbaar. Voor bestuiving is de Hazelaar afhankelijk van de wind. De katjes maken na de bestuiving plaats voor de vruchten, met hazelnoten in de kern. Pas na tien jaar gaat de Hazelaar vrucht dragen, dus je moet even geduld hebben. De eetbare hazelnoten zijn in het najaar klaar om geplukt te worden. Je zult merken dat vogels en andere dieren ze ook graag komen pikken. Ondanks dat de heester zelfbestuivend is (en daarbij afhankelijk van de wind), zorg je voor een nog grotere hazelnotenopbrengst door een andere soort in de buurt te plaatsen.
Wat het blad betreft, tref je aan een hazelnoten struik veernervige, enkelvoudige, omgekeerd eironde bladeren met een dubbel gezaagde rand. Deze ontwikkelen aan de kronkelende takken. Van de meeste soorten Hazelaars is het dubbel gezaagd blad groen, al bestaan er ook soorten met rode bladeren. In de winter, in de periode van november tot vroeg in het voorjaar, verliest de hazelnoot zijn bladeren. Desondanks is de sterke struik winterhard. Het is afhankelijk van de soort die je koopt wat je qua grootte boom kunt verwachten. Reken doorgaans op een bladverliezende heester met een totale hoogte van 6 meter op volwassen leeftijd. Best een flinke struik dus! Je Hazelaar oogt prachtig in een grote tuin of kleine tuin en staat mooi in een bosje of gemengde haag. Wil jij ook een bijzondere struik die jouw tuin niet alleen siert, maar die ook nog eens heerlijke hazelnoten opbrengt? Bekijk alle resultaten in de webshop!
Standplaats
Ga je een Hazelaar kopen? Dan wil je natuurlijk een geschikte standplaats creëren voor jouw nieuwe hazelnoot struik. Wel zo fijn is dat de Hazelaar weinig eisen stelt aan zijn bodem en standplaats. Toch maak je door met een aantal zaken rekening te houden het verschil. Zo heeft jouw Corylus avellana graag een goed doorlatende bodem onder zich, zodat de wortels niet gaan rotten. Hoe je hiervoor zorgt? Gebruik aanplantgrond als bodemverbeteraar, Vivimus, en creëer zo een luchtige bodem met ook nog eens de juiste voedingsstoffen om je jonge boom een goede start te geven.
Plant je struik op een zonnige plek (volle zon) of in de halfschaduw. Een Hazelaar verdaagt schaduw, maar zal op een standplaats volledig in de schaduw minder vruchten geven. Zorg voor redelijk wat ruimte, omdat de hazelnoot struiken best groot kunnen worden. Heb je een geschikte plek gevonden? Graag dan een gat dat 5 tot 10 cm dieper en breder is dan de kluit of wortels van je plant. Meng aanplantgrond met de tuingrond, plaats je plant in het gat en vul op. Vergeet niet voldoende water te geven na het aanplanten. Je kunt ook boompalen gebruiken met een boomband en nagels om jouw hazelnoot extra stevigheid te geven. Alle benodigde tuinaccessoires vind je in onze webshop.
Tip: Zie je een Hazelaar planten niet zo zitten? Wanneer je hulp nodig hebt, staan onze professionals voor je klaar! Wij zorgen ervoor met onze aanplantservice dat jouw planten en bomen verzekerd zijn van een optimale start. Je producten direct geleverd en geplant, ideaal toch?
Onderhoud
Wat ook ideaal is, is dat een hazelnootboom of – struik weinig tot geen verzorging vergt. Ook wanneer je dus niet zo’n groene vingers hebt, is een hazelnoot een goede keus! Het is belangrijk dat je je jouw Hazelaar het eerste jaar na aanplanting voldoende water geeft om te kunnen wortelen. Tijdens langdurige warme en droge periodes heeft je hazelnoot in het eerste jaar extra water nodig, maar ook na het eerste jaar nog water nodig.
Een Hazelaar snoeien is alleen ter verjonging nodig. Je gaat pas na zeven jaar aan de slag; daarvoor hoef je niets te doen. Pas als de hazelnootstruik na deze tijd zijn volwassen hoogte heeft bereikt, pak je de snoeischaar erbij in februari (maar niet als het vriest) of juni. Je kunt nu 1 of 2 dikke gesteltakken wegsnoeien, zodat de nieuwe scheuten weer de ruimte krijgen om te groeien. Je kunt een volwassen Hazelaar probleemloos drastisch snoeien. Ook verwijder je tijdens de snoeibeurt dode takken, in de weg zittende of kruisende takken. Wil je de groei van je Hazelaar stimuleren? Bemest je heester dan in het voorjaar met humusrijke mest. Daarnaast strooi je eens in de drie jaar wat kalk rondom de stam.
Soorten
Eerder gaven we al aan dat er verschillende soorten Hazelaars (Corylus avellana) bestaan. Diverse soorten zijn gekweekt, die allen verschillende eigenschappen hebben. Zo heb je een Hazelaar als wilde plant (wilde hazelaar), gewone Hazelaar, hazelnoten met groene bladeren en rode bladeren, meer of minder gekronkelde takken en veel of weinig plus kleine of grote hazelnoten. En kweekt Bomenenzo bomen op stam en Meerstammige bomen / struiken. Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Een aantal voorbeelden zijn de Corylus avellana ‘Webb’s Prize Cob’, Corylus avellana ‘Contorta’s, Corylus avellana ‘Red Majestic’, Corylus avellana ‘Cosford’ en Corylus avellana ‘Rode Zeller’. Bekijk hieronder de verschillende soorten en cultivars en kom meer te weten over hun bijzondere eigenschappen.
Tip: Heb je ons ruime aanbod van andere bomen, planten, heesters en vaste planten ook al bekeken? Doe inspiratie op terwijl je de verschillende categorieën bekijkt. Kijk tussen groenblijvende bomen en groenblijvende heesters, bomen voor kleine tuinen en bomen voor grote tuinen en talloze vaste planten. Is je oog al gevallen op onze Japanse esdoorns, de Japanse Sierkers, Magnolia boom, Mediterrane bomen en planten (bijvoorbeeld de Italiaanse Cipres, Portugese Laurieren en de Olijfwilg), de Blauwe Regen, Glansmispel Red Robin en oude fruitbomen? Je merkt het al, het brede assortiment biedt keuzes in overvloed. Zie je door de bomen het bos niet meer? Trek vooral aan de bel, dan zoeken wij even met je mee én geven we je direct persoonlijk advies.
Hazelaar ‘Cosford’ /Hazelnoot Cosford (Corylus avellana Cosford)
Ben je op zoek naar een zeer sterke hazelnotenstruik, die wel 5 meter hoog kan worden en grote hazelnoten geeft? Dan is de winterharde struik Hazelnoot Cosford wat voor jou. De grote hazelnoten met fijne, zoete smaak worden vast je favoriet. Plaats er een andere Hazelaar soort, zoals de Halle'sche Riesen of Webb’s Prize Cobb, naast als bestuiver voor een extra grote opbrengst. Pluk jij eind september de vruchten van deze mooie heester met groene bladeren?
Hazelaar ‘Halle'sche Riesen’ / Hazelnoot Halle'sche Riesen (Corylus avellana Halle'sche Riesen)
Een oudere soort is de Hazelnoot Halle'sche Riesen. Met een totale hoogte van ongeveer 3 meter is deze winterharde en bladverliezende heester ook zeer geschikt voor kleine tuinen. Behalve dat Hazelaar productief is als het gaat om zijn heerlijke vruchten, geniet je in het vroege voorjaar van mooie bloemen en later van zijn bladeren in het groen en schitterende herfstkleuren.
Hazelaar ‘Webb’s Prize Cobb’ / Hazelnoot Webb’s Prize Cobb (Corylus avellana Webb’s Prize Cobb)
Extra grote hazelnoten? Daar kun je op rekenen bij de Hazelnoot Webb’s Prize Cobb! De smaakvolle vruchten aan deze productieve struik zijn reden genoeg om deze Hazelaar soort naar je tuin te halen. Je plant hem het best met een Cosford of Halle'sche Riesen voor de hoogste hazelnootopbrengst.
Hazelaar ‘Contorta’ / Hazelnoot Contorta (Corylus avellana Contorta)
Kies je voor de Hazelnoot Contorta, dan kies je voor een echt bijzondere struik. Deze soort wordt ook wel de kronkelhazelaar of kurkentrekkerhazelaar genoemd, vanwege de gebogen takken die alle kanten op groeien. Ook in de winter als het blad van de langzaam groeiende heester gevallen is, geven deze takken nog hoge sierwaarde.
Meerstammige Hazelaar / Meerstammige Hazelnoot (Corylus avellana)
Heb je veel ruimte over in je tuin? Maak plaats voor de Meerstammige Hazelaar. Op volwassen leeftijd heeft deze meerstammige boom een totale hoogte van 6 meter en is hij soms wel 4 meter breed. Een echte blikvanger dus! Kenmerkend voor de Meerstammige Hazelaar is de bruine, groeiende gegroefde stam. De groene bladeren kleuren nemen in de herfst gele tinten aan en de mooie katjes zijn vroeg in het jaar te bewonderen. De hazelnoot voorziet je met zijn mooie groeiwijze – herkenbaar aan de dichte kroon en fijne, schuin opgaande vertakking – van veel schaduw. Én veel heerlijke hazelnoten!
Hazelaar ‘Red Majestic’ / Hazelnoot Red Majestic (Corylus avellana Red Majestic)
Een andere kronkelvariant is de Hazelnoot Rode Zeller. Zijn naam verklapt het al: deze Hazelaar kent prachtige bruinrode bladeren. Wanneer deze uitgebloeid zijn worden ze eerst felrood voordat ze van de bladverliezende heester vallen. Voordat het blad verschijnt bloeien en gele bloemtrossen aan de Corylus avellana. De katjes kleuren van geel naar donkerrood en de hazelnoten zijn verrukkelijk. Kenmerkend voor de Hazelaar Red Majestic zijn tot slot de takken en strengels, die als een soort kronkel van onder naar boven draaien. Wordt deze 3 meter hoge sierstruik jouw favoriet?
Hazelaar ‘Rode Zeller’ / Hazelnoot Rode Zeller (Corylus avellana Rode Zeller)
Net als de Red Majestic is ook de winterharde Hazelnoot Rode Zeller versierd met roodbruine bladeren. Deze soort wordt echter wel forser. De zoete noten zijn heerlijk van smaak en makkelijk is dat deze zelfbestuivende hazelnoot geen hulp nodig heeft van andere soorten.
Hazelaar kopen bij Bomenenzo
Wil je een Hazelaar kopen? Koop een gezonde hazelaar met hergroeigarantie en vrij van ziekten en plagen rechtstreeks uit onze kwekerij! Online shop je verschillende soorten. Wat dacht je van de Hazelnoot Cosford, Halle'sche Riesen, Webb’s Prize Cobb, Red Majestic, Rode Zeller of Meerstammige Hazelaar? Allen hebben ze hun eigen mooie kenmerken. Dikwijls versterken verschillende soorten de bestuiving van elkaar, waardoor het aantrekkelijk wordt om soorten te combineren voor een hogere hazelnotenopbrengst. Doe gemakkelijk en snel online je bestelling en laat je gewenste producten thuis bezorgen. Voor bedragen vanaf €450,- kun je via de website een offerte aanvragen indien gewenst. Kies je voor een account aanmaken, dan kun je je bestelling op de voet volgen en de volgende keer nog makkelijker afhandelen.
Natuurlijk kun je jouw Hazelaar ook in onze kwekerij komen uitzoeken en meenemen. Je bent van harte welkom in hartje Betuwe! Daar bekijk je ook direct al onze andere mooie vaste planten, bomen en struiken. Van Japanse esdoorns, groenblijvende bomen en bloesembomen tot groenblijvende hagen (zoals de Groene Beukenhaag en Rode Beukenhaag), exotische planten Hortensia’s op stam. Wij kweken reguliere bomen op stam, hoogstam bomen en halfstam bomen, meerstammige bomen, bomen in pot en planten in pot. Behalve een bijzondere boom of plant geven we je graag extra informatie en persoonlijk advies, zodat jij de beste keuzes kunt maken voor jouw specifieke tuin.
Tip: Wist je dat we naast bomen en planten kweken en verkopen nog vele meer diensten aanbieden? Zo hebben we ook een aanplantservice en bieden we tuinontwerpen op maat aan. Daarnaast geven we je graag vrijblijvend persoonlijk advies per e-mail, telefoon of op onze kwekerij. En kun je je aanmelden voor ons nieuwsblad, waarin we gratis tuinier tips delen om je goed voorbereid de seizoenen in te laten gaan.