Beukenhaag
Een bijzonder mooie én volle omlijsting van je tuin.

De beukenhaag, of Fagus sylvatica, kan uitstekend dienstdoen als een fraaie en natuurlijke grens van jouw tuin of erf. Wil je een beukenhaag kopen dan dien je wel te bepalen welk type beukenhaag in jouw voortuin of achtertuin past.

Beukenhaag

Van hoog naar laag sorteren

Beukenhaag

Van hoog naar laag sorteren
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

De 4 onmisbare elementen voor een bloeiende tuin:

small bg

Goede grond. Onze bomen en planten groeien op in dé kwekerijen-streek van Europa.Hier liggen de wortels van sterke gezonde bomen en planten.

small bg

Voldoende water en voeding. Onze bomen en planten wanen zich in een 5-sterren hotel. Haute-nature, bij ons krijgen ze de beste zorg.

small bg

Zon, frisse lucht een heerlijk briesje. Onze bomen en planten hebben niks te klagen in Lienden. Het is hier goed toeven.

small bg

Liefde. Wij geven iedere dag 110% liefde aan onze bomen en planten. En daar krijgen wij een heleboel liefde voor terug.

Veelgestelde vragen
Hoeveel beukenhaag per meter?
Hoeveel beuken per meter je plant kan per situatie verschillen maar als algemene regel plant je zo’n 4-5 beuken per strekkende meter. De afstand tussen de beukenhaag planten dient zo’n 20-30cm te zijn, afhankelijk van de dichtheid die je wenst. Hoeveel beuken per meter voor een dubbele rij? In het geval van een dubbele beukenhaag verdubbel je het aantal en kom je dus op ongeveer 9-10 beuken per meter.
Hoe snel groeit een beukenhaag?
Hoe snel een beukenhaag groeit per jaar ligt voor een deel aan de omstandigheden maar ga maar uit van een beukenhaag groei van zo’n 30-40cm per jaar. Wanneer een volwassen beukenhaag niet wil groeien of de beukenhaag groeisnelheid daalt, dan krijgt de beukenhaag wellicht te weinig water of haalt het te weinig voeding uit de grond. Bemest bij voorkeur organisch en bewater in de ochtend of avond wanneer er geen felle zon is. Om de groei van de beukenhaag binnen de perken te houden snoei je minimaal 1x, idealiter 2x per jaar.
Wat moet ik doen als mijn beukenhaag geel wordt?
Wanneer het beukenhaag blad geel wordt, duidt dat op erop dat de beukenhaag te droog is en meer water nodig heeft. Wanneer je de beukenhaag water geeft, doe dat dan bij voorkeur op een bewolkte dag in de ochtend of avond. Bij zonnige dagen, geef dan water in de avond. Voorkom dat de bladeren van de beukenhaag te nat worden, anders kan het verbranden in de zon. Wanneer de beukenhaag blad laat vallen in de zomer dan dien je meer water te geven, omdat het dan waarschijnlijk met de droogte te maken heeft.
Wat moet ik doen als mijn beukenhaag bladeren laat vallen?
De beukenhaag blijft niet het hele jaar groen maar dient wel het blad behouden dat in de herfst/winter bruin wordt. Wanneer de beukenhaag blad laat vallen in de zomer, dan krijgt het door de droogte te weinig water. Geef vooral in droge perioden wat extra water. Bewater de haag bij voorkeur ’s ochtends of ’s avonds op een bewolkte dag, nooit in de felle zon. Voorkom water op de bladeren aangezien die in de zon kunnen verbranden. Verliest de beukenhaag ondanks de goede verzorging blad en groeit het niet meer uit, dan is het wellicht dood.
Wat kost een beukenhaag?
Bij Bomenenzo koop je al een beukenhaag voor 0,95 euro voor de kleinste variant. Zie de volledige prijslijst groene beukenhaag en prijslijst rode beukenhaag voor alle formaten. We hebben ook een rode beukenhaag in boogvorm beschikbaar.
Hoe plant je een beukenhaag?
Op de plek waar de beukenhaag moet komen, graaf je een geul. Houdt de hoogte van de pot/wortels aan. Om de haag mooi recht te planten, kun je een touwtje spannen. Was de wortels niet af (voor behoudt nuttige schimmels), verwijder wel de pot of zwarte potzak. Geef de plant extra voeding mee d.m.v. Vivimus. Meng de uitgeschepte aarde met de Vivimus en druk stevig aan rond de planten. Als de plantgeul dicht is, geef de haag dan water. Je kunt de aanplanting van de beukenhaag ook aan ons overlaten. Bekijk onze aanplantservice.
Wanneer plant je een beukenhaag?
Vanaf eind oktober tot en met begin april is de beste periode voor het planten van een beukenhaag. Plant de beukenhaag niet op een dag dat het vriest, de grond heel nat is of de zon fel schijnt. Je kunt de aanplanting van de beukenhaag ook aan ons overlaten. Bekijk onze aanplantservice.
Haagbeuk of beukenhaag?
De haagbeuk is goedkoper dan een beukenhaag. De haagbeuk is enkel in groen te verkrijgen terwijl er ook een rode beukenhaag verkrijgbaar is. De haagbeuk heeft een ruwer en puntvormig blad. De haagbeuk stelt weinig eisen aan de grond maar verliest in het najaar wel zijn blad waardoor het minder privacy biedt.

Beukenhaag kopen

Kies je bijvoorbeeld voor een lage of grote beukenhaag en kies je voor de kleur rood of groen? Welke beukenhaag planten je gaat kopen hangt af van jouw situatie en voorkeuren. Wanneer je in omgeving Lienden woont, dan kun je jouw beukenhaag kopen in de buurt bij onze kwekerij. Wil je een fagus sylvatica kopen bij een beukenhaag kwekerij zoals Bomenenzo, dan heb je vaak de keuze uit verschillende grootten. Een kleine beukenhaag is niet alleen makkelijker zelf mee te nemen maar ook het planten is eenvoudiger. Daarnaast slaan ze vaker goed aan. Let ook op de gezondheid van de beukenhaag zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Als er geen kwekerij voor een beukenhaag in jouw buurt is, dan kun je ook een beukenhaag online bestellen via Bomenenzo. Het planten van de beukenhaag kun je indien gewenst zelfs aan ons overlaten door onze aanplantservice voor de beukhaag.

Beukenhaag voortuin

Wellicht heb je in je zoektocht ook al de haagbeuk voorbij zien komen. De haagbeuk (Carpinus) is ook groen (niet in rood verkrijgbaar zoals de beukenhaag) maar verliest zijn blad volledig in de winter. Daarmee geeft de beukenhaag boom dus meer kleur en privacy gedurende de winter, wat voor veel mensen een groot pluspunt vormt. Bij een beuken kwekerij kun je vaak beiden exemplaren kopen. Een beukenhaag in de tuin geeft de tuin veel persoonlijkheid. Wanneer je een beuken haag wilt ter afscheiding van jouw voortuin dan wil je waarschijnlijk graag een volle dichte haag maar wellicht niet heel hoog. Een beukhaag kan een hoogte van 2 meter binnen 5 jaar bereiken dus is het van belang met regelmaat te snoeien. Zo houd je een lage beukenhaag in de voortuin. Door het snoeien van de beukenhaag op stam, krijgen nieuwe takjes ook weer een kans wat de dichtheid van de heg ten goede komt. 

Beukenhaag soorten

Er zijn twee verschillende soorten beukenhaag: De fagus sylvatica haag is groen en de fagus sylvatica ‘Atropunicea’ heeft een rood blad. De vuurrode kleur van de rode beukenhaag in de lente geeft een luxe uitstraling, later verandert dat in donkerrood en in de herfst zijn de bladeren bruin. De rode beukenhaag is dus bladhoudend, net als de groene variant. Kies je een beukenhaag met een frisgroen fagus sylvatica blad dan geef je jouw tuin meteen een zomerse sfeer. Net als bij de rode beukhaag worden de bladeren in de winter bruin en krijgt het daardoor een landelijke uitstraling. De groene beuk is van de twee haagbeuk soorten, de soort die ook wel de ‘Moeder of Koningin van het Bos’ genoemd wordt. Het is de meest verkochte haagplant in Nederland. Zowel de groene als rode beukenhaag kun je kopen bij Bomenenzo.

Beukenhaag bladhoudend

Met de groene en rode beukenhaag heb je een haag die wintervast is. Het behoud niet het hele jaar zijn kleur maar wel zijn blad. Doordat de beukenhaag in de winter zijn blad behoudt, biedt het gehele jaar privacy. Een bladhoudende beukenhaag is ook een goede buffer tegen wind en indringers. Kleurt de beukenhaag in de winter bruin, dan geeft dat een rustieke uitstraling. Wanneer bladeren uitvallen, is het waarschijnlijk een teken van droogte. Of je nu kiest voor een groenblijvende beukenhaag of een beukenhaag die niet wintergroen blijft, bij Bomenenzo kies je de beukenhaag die jij wenst. Je kunt een groene beukenhaag kopen en daarbij voor onze aanplant service kiezen indien je dat aan onze professionals wilt overlaten.

Beukenhaag in pot planten

De beukenhaag kun je in pot kopen of in een potzak. Beukenhagen kun je het beste niet planten in een droge periode of in periode van vorst. Voordat je begint met het planten van de beukenhaag, bepaal je de locatie. De haag groeit goed op zowel een zonnige als schaduwrijke plek dus kun je de beukenhaag poten op vele plekken in de tuin. Het heeft maar een paar uur direct zonlicht nodig per dag. Wanneer je de beuken als haag wilt planten, houdt er dan rekening mee om zo’n 30 tot 60cm tussen de planten vrij te houden, afhankelijk van de gewenste dichtheid. Plant zo’n 4-5 beuken per strekkende meter. Graaf een geul langs de plek waar je de beuken van de haag gaat aanplanten en laat daar wat water intrekken. Span een touwtje langs de geul om de beukhaag recht te planten. Zet de planten op dezelfde hoogte als ze in de pot stonden verwijder de pot/zwarte potzak. Geef de beukenhaag voor aanplant extra voeding mee. Was bij de beukenhaag met kluit de wortels niet af voordat je de beukenhaag plant want ze bevatten nuttige schimmels. Vervolgens vul je de geul met aarde om de beuk in te planten en druk deze dan stevig aan rond de planten. Bestel eenvoudig de groene of rode beuk in pot via onze website. Je kunt de beukenhaag in pot ook door ons laten poten door voor onze aanplant service te kiezen. 

Grond voor beukenhaag

Wat is de beste aanplantgrond voor een beukenhaag? Wanneer je de beuk gaat planten, dient de beukengrond droog tot licht vochtig te zijn. Zandgrond als grond voor de beukenhaag kan, maar je dient er rekening mee te houden dat je de beukenhaag wellicht vaker moet bewateren dan op kleigrond. Bij het aanplanten kun je de beukenhaag grond ook extra voeding geven en Vivimus gebruiken. Zo groeit jouw beuken haagje snel uit tot een haag van formaat door de voedzame aarde voor de beukenhaag.

Dubbele rij beukenhaag planten

Wil je een beukenhaag planten in een dubbele rij? Om een dubbele beukenhaag te planten verdubbel je gewoon het aantal planten per meter. Dus plant je voor een enkele rij 4-5 beuken per strekkende meter, dan plant je zo’n 8-10 voor een beukenhaag met een dubbele rij. Je kunt de beuken ook laten planten door Bomenenzo om welke soorten beukenhagen het ook gaat. Neem contact met ons op als je wilt dat wij de beukenhaag komen aanplanten. 

Onderhoud beukenhaag

Een beukenhaag onderhoud is relatief eenvoudig zolang het maar met enige regelmaat gebeurt. Het onderhoud bestaat uit de beukenhaag knippen, bewateren, bemesten en het controleren op en bestrijden van beukenhaag ziektes zoals veroorzaakt door schimmels. We zullen deze onderdelen van de beukenhaag verzorging kort bespreken.

Beukenhaag snoeien

Een beukenhaag verzorgen betekent ook dat er gesnoeid moet worden, maar wanneer moet je een beukenhaag snoeien? Snoei de beukenhaag regelmatig om de haag gezond en mooi te houden. Het snoeien van een beukenhaag zorgt ervoor dat nieuwe vertakkingen gestimuleerd worden waardoor je een vollere en dichtere haag krijgt. Snoei de beukenhaag minstens eenmaal per jaar zodat het de vorm behoudt en je overmatige groei voorkomt. De fagus sylvatica snoeien doe je idealiter tweemaal per jaar; aan het einde van de zomer en winter. Beukenhagen kunnen snel groeien, ongeveer 40cm per jaar, dus snoeien is van belang. Tijdens het snoeien van de beukenhaag mag de zon niet te fel zijn en mag het niet vriezen. Een beukenhaag snoeien bij erg warm weer kan ervoor zorgen dat de afgeknipte takken inbranden door de felle zon. Door de groene of rode beukenhaag gelijkmatig te snoeien, zorg je voor een uniforme uitstraling van de beukenhaag. De takjes kun je netjes afknippen met een scherpe snoeischaar. Snoei van onder naar boven en snoei de beukenhaag niet ver terug tot vlak bij de stam. Na het snoeien kun je even wat tuinaarde of compost aan de voet van de beukenhaag aanbrengen voor een goede start. Wanneer je de beuk gaat snoeien, zorg dan voor een schone snoeischaar. Wanneer het snoeien van een beukenhaag niet iets is wat je graag doet, kies dan voor een beukenhaag die langzamer groeit.

Beukenhaag bemesten

Wanneer dien je de haag te bemesten? En welke mest voor de beukenhaag dien je te gebruiken? Voor een snellere groei kan de beukhaag in het voorjaar bemest worden (april/mei). Gebruik voor beukenhaag meststof bij voorkeur organische bemesting en geen kunstmest. Een beukenhaag bemesten met koemestkorrels is een goede optie als organische mest voor de beukenhaag. Vooral bij een natte bodem of zware klei kan de groei stagneren en is mest van de beukenhaag gewenst. Ook na het snoeien en bij het aanplanten van de beukenhaag is het raadzaam wat compost/voeding te geven, vooral wanneer je een jonge beukenhaag aanplant. Heb je nog verdere vragen met betrekking tot de bemesting van de beukenhaag? Neem dan gerust contact op.

Voeding voor de beukenhaag

Wat voor voeding is nodig voor de beukenhaag? Wanneer je beukenhagen planten gaat kopen dan is het handig om meteen beukenhaag voeding te bestellen. Om de beukenhaag de voeding te geven om te groeien, raden we Vivimus aan. Dit verrijkt de bodem en heeft organische stoffen om de voedingsstoffen beter uit de grond te kunnen opnemen en water langer vast te houden. Wanneer moet je de beukenhaag kalk geven? Kalk is niet altijd nodig, maar vooral wanneer de bodem te zuur is, kan een beukenhaag kalk geven een goede optie zijn.

Beukenhaag water geven

In droge periodes kun je de beukenhaag planten extra water geven. Wanneer het fagus sylvatica blad gaat krullen en bruine plekjes krijgt in de zomer of het blad geel wordt, dan is het van belang de beukenhaag meer te bewateren. Een beuk water geven doe je bij voorkeur op een bewolkte dag in de ochtend of avond. Maak de bladeren ook niet nat, dat kan tot verbranding leiden in de zon. Bij jonge beukenhagen is het raadzaam om in de eerste twee groeiseizoenen een- tot tweemaal per week water te geven om goed te kunnen aarden (vooral in droge perioden). Een oude beukenhaag heeft minder water nodig. Een beukenhaag water geven bij droogte is belangrijk. Krijgt de beuk onvoldoende water dan gaan bladeren krullen of krijgt de beukenhaag een bruin blad of geel blad. 

Schimmel op een beukenhaag 

De beukenhaag is een sterke plant maar is net als veel andere planten gevoelig voor schimmels en ziekten. Om beukenhaag schimmel in de kiem te smoren, controleer je vooral in de zomer de beukenhaag even op schimmels. In het geval van bruine en beukenhaag witte schimmel op de beukenhaag kun je een mengsel van water (60%) en melk (40%) op de bladeren spuiten met een plantenspuit. Op deze manier de schimmel op de beukenhaag bestrijden doe je bij voorkeur op een zonnige dag.  Zijn de bladeren door de schimmel op de beukenhaag al te ver heen, knip ze dan uit de haag. Witte schimmel in de beukenhaag kan een vervelend probleem zijn, dus probeer het in een vroeg stadium te herkennen.

Beukenhaag gaat dood

Wanneer de heg in de winter een dor en bruin blad krijgt, dan is dat onderdeel van de normale levenscyclus. Wordt het blad geel of bruin in bijvoorbeeld de zomer dan duidt dit op droogte en dient de haag meer water te krijgen. Als de bladeren bruin en geel blijven en de haag niet verder groeit ondanks voldoende verzorging dan is het waarschijnlijk een teken dat de beukenhaag dood is. Is de beukenhaag dood door droogte of ziekte? Bezoek onze kwekerij voor een beukenhaag die de dode beukenhaag kan vervangen. We kunnen de nieuwe beukenhaag ook aanplanten.

Lees meer

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00